Roušky z trenýrek a ubrusů? Drsná slova Česku ze Švédska. Ale na druhou stranu...

06.05.2020 7:12

Celý svět bojuje s koronavirovou pandemií a každá země volí trochu jiný přístup. Singapur přijal přísná karanténní opatření. Obdobnou cestou šla i Česká republika. Naproti tomu Švédsko zvolilo poněkud liberálnější přístup. Na rozdíl od Česka ponechalo otevřené restaurace i školy. Ladislav Król, lékař, který léčí švédským dětem rakovinu, tvrdí, že švédský přístup je lepší. Spisovatelka a publicistka žijící dlouhou dobu ve Švédsku Kateřina Janouchová to však vidí jinak.

Roušky z trenýrek a ubrusů? Drsná slova Česku ze Švédska. Ale na druhou stranu...
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Doktor Ladislav Król pro publicistický magazín Finmag poznamenal, že stejně jako v České republice byl i ve Švédsku nedostatek zdravotnických pomůcek. V severské zemi byly omezeny i nikoli nutné lékařské výkony. To se však netýká onkologických pacientů, protože ti čekat nemohou.

Anketa

Je prezident Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 17967 lidí

Vím, že v Česku vznikla výzva ‚jedenácti lékařů‘ z Univerzity Karlovy, kteří v tomhle mají obrovskou pravdu. I my jsme dostali doporučení, že máme různé návštěvy ambulancí posouvat, ale od začátku jsme takovou strategii odmítli, protože by před námi narůstala hora neudělané práce. Navíc je na jihu Švédska situace dobrá. Stejně jako v jiných zemích je i ve Švédsku konkrétní epicentrum, které leží ve Stockholmu, ale u nás je hospitalizovaných s covidem relativně málo, vrchol epidemie ve Skåne se očekává na konci května. Takže fungujeme v běžném režimu,“ konstatoval lékař.

„Rozdíl mezi Švédskem a jinými evropskými zeměmi je jen v tom, že tady vláda nenařídila lockdown nebo karanténu. Nic se u nás nepenalizuje, není to tu jako v Česku, kde člověk bez roušky může dostat desetitisícovou pokutu. Všechno má povahu doporučení,“ pokračoval.

Lidé ve Švédsku prý doporučení vlády vyslyšeli a podle dat mobilních operátorů se prý ukazuje, že Švédové často zůstávají doma. Pohyb po severské zemi prý poklesl až o 50 procent. I tam prý krachují restaurace, ale platí, že když lidé chtějí, mohou do restaurace zajít.

Ladislav Król má také velké výhrady k tomu, jak se čeští občané dívají na nošení roušek.

„Připadá mi, že se z roušek stal fetiš, že si lidi myslí, že když si nasadí roušku, jsou před infekcí chránění, což ale není úplně pravda. A navíc v nich politici posilují přesvědčení, že tím chrání ostatní, na což neexistují důkazy. A bavíme se o doma ušitých rouškách z trenýrek a ubrusů, které nesplňují vůbec žádné parametry oficiálních zdravotních pomůcek,“ konstatoval lékař.

Má navíc za to, že český přístup ke koronaviru je rizikový, protože pokud se onemocnění COVID-19 na podzim vrátí, jen velmi málo Čechů, Moravanů a Slezanů bude mít proti němu protilátky, zatímco ve Švédsku bude situace přece jen o něco lepší.

Spisovatelka Kateřina Janouchová však situaci ve Švédsku vidí jinak.

„Všichni jsme tu experimentální králíci v podivné reality show, kterou moderuje státní epidemiolog Tegnell. Děti chodí do školy, dospělí do hospody a všichni v obavách sledujeme strmý růst počtu mrtvých,“ uvedla Janouchová pro MF Dnes.

Ve Švédsku podle jejích slov nikdo nenese odpovědnost za nic. „Nezáleží na tom, že korona se šíří jako požár, dodnes nám chybějí informace, testy, úřady odmítají poskytovat ochranné vybavení. Švédský model spočívá v tom, že politici byli naivní, nebo nic netušili. A předpokládají, že veřejnost zapomíná a že vše bude rychle odpuštěno,“ uvádí Janouchová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…