Rozčílený doktor Kubek na ČT: Vojtěch neodešel jen tak. Po jeho přípravě zemřelo 30 tisíc lidí

25.05.2021 21:38

Česko bude mít dalšího ministra zdravotnictví, ve středu se jím znovu stane Adam Vojtěch (ANO), který resort vedl do loňského září. Na místě vystřídá Petra Arenbergera, který v úterý dopoledne oznámil rezignaci. Vaz mu zlomilo nesprávně vyplněné majetkové přiznání, což nakonec sám připustil. Výměny na postu ministra boj s pandemií jen komplikují, uvedl v pořadu Interview ČT24 prezident České lékařské komory Milan Kubek. Nedivil by se, kdyby byl Arenberger odvolán z funkce ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV). Vysvětlil, proč návrat Vojtěcha rozhodně nevidí rád.

Rozčílený doktor Kubek na ČT: Vojtěch neodešel jen tak. Po jeho přípravě zemřelo 30 tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČLK Milan Kubek

Konec Arenbergera v čele resortu zdravotnictví byl podle Kubka již nevyhnutelný. „Pokud politik věnuje většinu času sám sobě a vysvětlování okolo své osoby, a nikoliv své práci, tak je to samozřejmě špatně,“ narážel na nesrovnalosti kolem majetkových poměrů Arenbergera, který v čele resortu vydržel necelých osm týdnů. Zároveň uvedl, že čelil mediálnímu lynči.

Co se děje na ministerstvu, si podle Kubka české zdravotnictví nezaslouží. „Ministři se střídají jak apoštolové na Orloji... internet je plný vtipů. Všichni si z toho už dělají srandu,“ řekl zklamaně prezident České lékařské komory.

Ujišťoval české občany, že se rozhodně nejedná o obraz českého zdravotnictví, které normálně funguje. „To, co teď vnímáme, je jen selhání politické reprezentace. Ministry vybírá předseda vlády. Netěší nás to,“ ukázal na premiéra Babiše, kdo za vzniklou situaci nese zodpovědnost.

Podivuje se stále nad tím, že měl profesor Arenberger jako ředitel velké fakultní nemocnice zapotřebí se stát ministrem. „Evidentně to podcenil. Byl zvyklý na to, že k němu novináři vždy vzhlíželi s úctou. Neuvědomil si, že když překročí hranice velké politiky, bude o něj velký zájem. S blížícími se volbami tlak stoupá,“ pokračoval Kubek.

„Nedivil bych se tomu, kdyby byl profesor Arenberger nakonec odvolán i z funkce ředitele fakultní nemocnice,“ doplnil.

Lékařská komora se podle jeho slov nebude dál zajímat o to, zda jsou majetkové poměry Arenbergera etické. „Jako Českou lékařskou komoru nás to ze zákona zajímat nesmí. Za to, že byl Arenberger ministrem zdravotnictví, nenese zodpovědnost Česká lékařská komora, my jej nenominovali,“ zopakoval s tím, že lékařské komoře náleží pouze posuzování kvality výkonu lékařského povolání a stížnosti pacientů.

Z toho důvodu už vůbec prý nemá radost z návratu Adama Vojtěcha na Ministerstvo zdravotnictví, který jim tuto kontrolu v podstatě znemožňoval. „Bohužel právě Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Vojtěcha dělalo vše pro to, aby nám znemožnilo prošetřování nejrůznějších stížností. Nemocnicím dávalo instrukce, že nemají České lékařské komoře vydávat zdravotnickou dokumentaci. Tím naši kontrolní činnost paralyzovalo. Je asi jasné, že z návratu Vojtěcha zrovna nejásám,“ dodal Kubek.

„Ta recyklace Vojtěcha, to je skutečně politická bomba. To se v republice ještě nestalo. Pro mě je to blesk z čistého nebe,“ řekl s tím, že takový tip na nového ministra by jej rozhodně nenapadl. „Vojtěch neodešel z postu ministra jen tak! Ale když se katastrofálně rozjížděla druhá vlna poté, co ministerstvo nezvládlo tu přípravu. Nejdřív se slavilo vítězství nad covidem a potom nám umřelo 30 tisíc lidí,“ připomněl.

„Ministerstvo zdravotnictví není vůbec v dobrém personálním stavu a časté střídání ministrů ničemu neprospěje. Minimálně ti úředníci akorát zvlčí, když vidí, že jejich šéf je tam spíš na ‚krátkodobé brigádě‘,“ zmínil, že ministři tak snadno u svých podřízených ztrácejí respekt.

Nyní je podle něj důležité, aby Ministerstvo zdravotnictví řídilo svou politiku doporučeními skutečných odborníků. „Ne že se bude prostě řídit vyjádřeními nejrůznějších tlučhubů a tím, co pochytá na sociálních sítích,“ upozornil Kubek, jak se politici chtějí příliš zavděčit a podléhají pokušení populistických kroků.

Promluvil také o svých ministerských ambicích. „Nabídku na to, stát se ministrem, jsem v poslední době nedostal. Nevylučuji, že bych se jím chtěl stát, někdy třeba ano. V současné situaci to ale není zrovna lákavá nabídka,“ považuje nyní za mnohem smysluplnější být prezidentem Lékařské komory. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…