Rozhodnu se svobodně. Zemana poslouchat nemusím, řekl Blažek

28.07.2012 6:40

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek byl hostem pořadu Interview 24. To, zda příští týden jmenuje vrchní státní zástupkyní Lenku Bradáčovou, neprozradil. Rozhodně si ale nemyslí, že by byl povinen jmenovat ji bez přemýšlení na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Rozhodnu se svobodně. Zemana poslouchat nemusím, řekl Blažek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

„Odpověď na tuto otázku nezná ani paní doktorka, ani Pavel Zeman. Já k nějakému rozhodnutí směřuji,“ odpověděl Blažek na otázku, zda jmenuje Bradáčovou, s tím, že je rozhodnut na 99 procent. Prohlásil, že příští týden vrchního státního zástupce pravděpodobně jmenuje a veřejnosti poté všechny důvody sdělí.

Vrchní státní zastupitelství je destabilizováno dávno

Blažek odmítl, že by při nejmenování Bradáčové byl úřad destabilizován. „Ta destabilizace trvá od listopadu loňského roku,“ myslí si ministr. Na to, co udělá Zeman v případě odmítnutí jeho návrhu, se ho Blažek neptal. „Pan doktor Zeman může případně dát stejný nebo jiný návrh,“ objasnil ministr, jak by se podle něj mohlo nadále postupovat.

„Až nezdravě se mluví o Vrchním státním zastupitelství v Praze,“ uvedl Blažek. Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského je jmenování vrchního státního zástupce ministrem jen formálním krokem. „Já tento názor beru na vědomí, ale tento výklad se mi nezdá úplně přesný. Pak bychom se vrátili před rok 1993,“ nesouhlasil Blažek.

Podle Blažka je rozhodování půl na půl, protože jinak by ministerské pravomoci byly k ničemu. „Chci mít podmínky rozhodovat svobodně a vážně,“ prohlásil Blažek s tím, že momentálně je v hysterické atmosféře terčem tlaků, které by jako argument obstály i u soudu.

„Mně vůbec nevadí, že se bojuje s jakýmikoli trestnými činy v tomto státě,“ řekl ministr s tím, že státní zástupci proti sobě bojují místo toho, aby se právě těmto činům věnovali. Vyjádřil se ke kauze Davida Ratha, že v ní Bradáčová použila nestandardní postup, protože byl případ vyšetřován v jiném kraji než v tom, ve kterém se stal. Blažek to ale rozhodně nepovažuje za nezákonné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …