Rozhodnutí STAN znamená tříštění sil před volbami, míní lidovci

25.07.2017 20:40

Dnešní rozhodnutí Starostů a nezávislých (STAN) jít do podzimních parlamentních voleb samostatně znamená podle lidovců zbytečné tříštění sil a přibližuje hrozbu monopolu jedné strany. KDU-ČSL to uvedla v tiskovém prohlášení, které zaslala ČTK. Podle něj měla společná kandidátka šanci získat víc hlasů. Lidovci věří tomu, že budou se Starosty spolupracovat po volbách.

Rozhodnutí STAN znamená tříštění sil před volbami, míní lidovci
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sjezdu

Lidovci se STAN uzavřeli v dubnu smlouvu a do říjnových voleb chtěli jít jako koalice. Pro vstup do Sněmovny by potřebovali aspoň deset procent hlasů. Jejich výsledky v předvolebních průzkumech tohoto čísla ale nedosahovaly. Vedení KDU-ČSL pak vyzvalo Starosty, aby kandidovali na lidovecké kandidátce. Hnutí to dnes odmítlo.

Lidovci uvedli, že rozhodnutí Starostů litují, ale respektují ho. „Dnešní výsledek jednání hnutí STAN podle nás znamená zbytečně tříštění sil demokratických stran a přibližuje nás hrozbě monopolu jedné strany,“ uvedlo vedení KDU-ČSL v prohlášení. Podle něj lidovci nepovažují postoj STAN za „konec snah o integraci středových stran“ a věří, že se Starosty budou po volbách spolupracovat. Chtějí pro voliče a voličky představovat „možnost alternativy jedné strany“.

Podle posledních předvolebních průzkumů by nyní nejvíc hlasů získalo hnutí ANO, podpořila by ho třetina volících. Lidovci by dostali asi sedm procent, STAN necelá dvě procenta.

KDU-ČSL uvedla, že Starostům dala „férovou nabídku“, měli mít šest lídrů kandidátek a osm druhých míst. S tím počítala koaliční dohoda. Podle ní mělo lidovcům připadnout na listinách 60 procent míst, starostům 40 procent. Stejně se oba subjekty měly podělit i o náklady na společnou kampaň. Podle dřívějšího Gazdíkova vyjádření měla stát asi 50 milionů.

STAN chce koaliční smlouvu změnit na volnější dohodu o spolupráci, a to ve čtvrtek. Starostové a nezávislí podle svého předsedy Petra Gazdíka nabízená místa na lidovecké kandidátce odmítli kvůli identitě svého hnutí. Nechtějí, aby jejich značka zanikla. V posledních volbách kandidovali pod hlavičkou TOP 09. Pro samostatnou kandidaturu hlasovali dnes kromě jediného všichni členové širšího vedení hnutí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…