Rozhovor s generálem Pavlem, jaký jste ještě neviděli. Proč vstoupil do KSČ? A jak sloužil Varšavské smlouvě?

18.05.2019 16:18

V talkshow Jaromíra Bosáka Ušák byl hostem generál Petr Pavel. V průběhu rozhovoru došlo na Pavlova léta v armádě a později i na jeho působení v nejvyšší vojenské pozici předsedy vojenského výboru NATO, v níž Pavel působil jakožto první zástupce ze zemí bývalé Varšavské smlouvy. Pavel debatoval o svých úspěších i o současném životě, ale padla i témata točící se okolo jeho působení v KSČ či otázka Ruska a Číny. „Jak Rusko, tak Čína nejsou demokratické země. Měli bychom být vůči nim ostražití,“ varoval v rozhovoru Pavel.

Rozhovor s generálem Pavlem, jaký jste ještě neviděli. Proč vstoupil do KSČ? A jak sloužil Varšavské smlouvě?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí

Na úvod si generál Petr Pavel pochvaloval život bez uniformy, řekl „si užívá“, že už si může říkat, co chce, bez ohledu na někoho jiného, a zmínil též pocit svobody. Bosák zamířil i na samotné začátky Pavla a ten tak započal hovořit o tom, že začínal jakožto výsadkář.  

Bosák se následně posunul již k samotnému působení Pavla v NATO. „Nedělali si z vás kolegové trošku legraci – ‚Ty ses v Československu připravoval jak nás porazíš, a teď najednou tady sedíš s námi‘,“ tázal se Bosák Pavla, zdali jeho působení ve vojenském výboru NATO, jemuž i přesedal, neprovázely určité rozpaky jeho kolegů.

„Já myslím ani tak moc ne oni, jako my jsme to tak vnímali a mnohokrát jsme se k tomu dostali v diskusích. Protože pro mě to byl signál, jak neuvěřitelně vnitřně stabilní je instituce jako NATO, když otevře dveře vlastně svým bývalým nepřátelům, a nejenže je otevře a jedná s nimi jako rovný s rovným, ale v krátké době je schopna jim nabídnout i ty nejvyšší pozice,“ odvětil Bosákovi Pavel a dodal: „Kdybych si měl analogicky nějak tu situaci převrátit, ono to sice je hodně přitažené za vlasy, tak bych si těžko dokázal představit, že by organizace s vnitřní atmosférou Varšavské smlouvy byla schopna takto otevřeně jednat s Němci, s Američany a s dalšími.“

A pak se Bosák zeptal na Pavlovu temnou minulost spojenou se vstupem do KSČ. „Ani vám nepředhazovali to, že jste v třiaosmdesátém vstoupil do KSČ?“ vyzvídal. „Já jsem vstoupil v osmdesátém pátém,“ opravil Pavel Bosáka a uvedl: „Nikdo z mých kolegů na západě se k tomuto tématu nikdy ani nevyjádřil. Asi věděli své a hlavně se orientovali podle toho, kým a čím jsme dnes, a ne co bylo. Já to dodneška nepovažuji jako citlivé téma,“ řekl Pavel o období, na které není s odstupem času dle svých slov hrdý, ale zároveň poukázal, že se nemá za co stydět, jelikož nikdy nikomu neublížil a nikdy své členství v KSČ nevyužil při kariérním růstu.

„Osmdesátý pátý byl rok, kdy byla v plném proudu perestrojka, kdy Gorbačov vydal svoji knížku, kdy v Polsku se to už hodně hýbalo, v řadě dalších zemí také a nastalo takové období, kdy mnoho lidí začalo doufat v nějakou změnu. A já, když jsem byl narozený v tom systému, tak jediná změna, kterou jsem si byl schopen představit, a i ta na mě působila značně revolučně, byla změna v duchu období šedesátého osmého roku a v tom případě jsem nechtěl stát stranou a chtěl jsem se vzhledem ke své nátuře toho aktivně účastnit,“ obhajoval Pavel své členství v KSČ s tím, že jediné, co mu dnes někdo k tomu může říct, tak jen to, že „byl naivní“.

Od tématu Pavlova členství v KSČ se po těchto slovech Bosák uchýlil k roku 1993, a to do tehdejší Jugoslávie, kde bylo potřeba osvobodit kontingent třiapadesáti francouzských vojáků a Pavel se k tomuto úkolu dobrovolně přihlásil. Pavel se k této misi pod hlavičkou OSN, jež měla za cíl udržení míru a při níž bylo zakázáno použít zbraně s výjimkou nejnutnější sebeobrany, dostal, jelikož jako jeden z mála u praporu hovořil anglicky i francouzsky.

Celý rozhovor si můžete přehrát zde:

„Přes náčelníka generálního štábu tady v České republice jste se dostal až do centrály NATO a stal jste se předsedou vojenského výboru,“ rekapituloval Bosák kariérní růst Pavla a tázal se ho, zdali by musel v případě nějakého konfliktu zasáhnout. Pavel vysvětlil, že by jako jedinec nerozhodoval za všechny. Upřesnil, že vojenský výbor, v němž působil, rozhoduje o tom, jakým způsobem se povede válka, a strategický velitel rozhoduje přímo o konkrétní situaci či bitvě.

Předseda vojenského výboru má dle Pavla velikou i veřejnou roli, kdy se od něho očekává, že bude navštěvovat členské a partnerské státy NATO a bude v nich vést jednání o spolupráci.

A pak došlo i na Rusko. Pavel zmínil, že se jedná nejen o Rusko, ale že si musíme dávat pozor i na Čínu a na mnoho dalších zemí, které nejsou kompatibilní s našimi zájmy a které nás chtějí dlouhodobě poškozovat.

„Jak Rusko, tak Čína nejsou demokratické země, nesledují stejné hodnoty jako my a jejich zájem je přizpůsobit svět vlastnímu systému hodnot, a to prostě není naše vidění světa. Ani Rusko, ani Čína nejsou na naší straně a to co dělají, není v našem zájmu. Měli bychom být vůči nim ostražití. Tím neříkám, že bychom s nimi neměli spolupracovat, neříkám, že bychom s nimi neměli komunikovat, ale měli bychom si jasně uvědomit, kam jejich snahy směřují. Tam, kde sledují stejný zájem, můžeme spolupracovat, o tom není pochyb – ale tam kde víme, že ten zájem směřuje jinam, tak bychom měli stát na straně těch, se kterými jsme se spojili v roce 1989,“ podotkl Pavel závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…