Rozpočet je špatný a nepodporuje růst, shodly se malé strany v ČT

24.11.2012 15:12

Ve studiu pořadu Politické spektrum diskutovali místopředseda Suverenity SBB Václav Musílek, předseda Strany soukromníků ČR Rostislav Senjuk a 1. místopředseda Moravanů Zdeněk Zbožínek. Řeč byla o státním rozpočetu, který všichni kritizovali.

Rozpočet je špatný a nepodporuje růst, shodly se malé strany v ČT
Foto: archiv strany
Popisek: Rostislav Senjuk, předseda Soukromníků

„Já hodnotím rozpočet stejně jako v předchozích dobách. Hraje se tady hra, že škudlení je to samé jako vydělávání a že investice jsou totéž jako rozhazování peněz,“ konstatoval Senjuk. Zbožínek považuje za chybný hlavně schodek státního rozpočtu, což je podle něj způsobeno špatnou daňovou politikou.

Nejde o krvavý rozpočet

„Žádný krvavý rozpočet to není. Podle nás je to rozpočet velmi nezodpovědný,“ uvedl Musílek s tím, že vláda mohla ušetřit i na mandatorních i nemandatorních výdajích. Nečasův kabinet prý navíc nevysílá občanům žádné signály o tom, že by ten rozpočet něčemu pomohl. Podle Musílka by se dalo ušetřit třeba na kofinancování evropských fondů.

„Já vím, že ti lidé už nemají odkud brát,“ upozornil Senjuk za všechny podnikatele. Další zvyšování příjmech či nepřímých daní povede k tomu, že se vybere méně. „Otázka rozpočtu je filozofická otázka,“ doplnil s tím, že např. uzákonění vyrovnaného rozpočtu je stejný nesmysl jako uzákonění toho, že všechny firmy musí být stále v zisku.

Podle Musílka je pro rozpočet zásadní důchodová reforma, která uvízla na druhém pilíři, který je velmi nejistý vzhledem k tomu, že se po volbách pravděpodobně naprosto změní vláda. „Začali bychom se ptát, jestli v České republice potřebujeme 281 zákonodárců, jestli potřebujeme 14 krajů...“ vyjmenoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…