Rozsáhlý průzkum SANEP: Levice znovu na špici a ODS lídrem pravice

21.10.2013 17:30

Exkluzivní průzkum společnosti Sanep pro Deník ukazuje, že se do Poslanecké sněmovny může dostat až osm stran. Rozsáhlý soubor dat ze všech čtrnácti krajů však odhalil i jiné věci. Například skutečnost, že řada voličů je nerozhodnutých a marně hledá, komu dát svůj hlas. Nejvyšší potenciály v tomto směru prý mají ANO, ODS a TOP 09.

Rozsáhlý průzkum SANEP: Levice znovu na špici a ODS lídrem pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

V nadcházejících předčasných volbách schází silné téma i osobnosti. Tvrdí to alespoň ředitel společnosti SANEP Oldřich Zajíc, jenž vychází ze čtrnácti samostatných průzkumů v jednotlivých krajích, které proběhly ve dnech 24. září až 14. října.

Lidé prý nejvíc váhají nad ANO

Nejpevnější voličské jádro mají ČSSD a KSČM. O volbě sociální demokracie je pevně přesvědčeno 24,3 procenta lidí, v případě komunistů jde o osmnáct procent voličů. Agentura SANEP však měřila i volební potenciál jednotlivých stran a ten nasvědčuje tomu, že obě strany mohou získat navrch více než tři procenta hlasů.

Třetí nejsilnější stranou je pak ODS. Tím se průzkum agentury SANEP odlišuje od průzkumů jiných společností z minulého týdne, které stavěly ODS většinou až na pátou příčku. O volbě ODS je přesvědčeno 10,2 procenta voličů a uvažuje o ní ještě další 3,2 procent lidí.

Na čtvrté příčce se nachází TOP 09 se ziskem 8,8 procenta hlasů, přičemž je možné, že strana s Karlem Schwarzenbergem v čele získá ještě další 4 procenta hlasů. Páté je hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše se 7,4 procenty voličů a zároveň s absolutně nejvyšším potenciálem zisku dalších hlasů. O volbě Babišovy strany uvažuje prý ještě dalších 4,9 procent občanů. Pro šestou KDU-ČSL hodlá hlasovat 5,9 procenta lidí a dalších 2,6 procenta ještě nemá jasno, zda to lidovcům tzv. také nehodí.

Na chvostu zemanovci a Úsvit přímé demokracie

Data agentury SANEP ovšem nevylučují ani možnost, že se ve sněmovně objeví ještě další dvě strany. Sedmou v pořadí by byla SPOZ se ziskem 5,2 procenta a váhajícími voliči na úrovni 1,9 procent. Jako poslední se šancí na vstup do dolní parlamentní komory zůstává Úsvit přímé demokracie se ziskem 4,3 procent hlasů a dalšími váhajícími v podobě 2,7 procent voličů.

Jak se zdá, konečný výsledek voleb je v podstatě ve hvězdách a nezbude než si počkat až na sobotní sečtení hlasů. A po této sobotě může být v dolní parlamentní komoře ještě „veselo“.

"Jak je z průzkumu patrné, do poslední chvíle nebude zcela jasné, kolik stran se do Poslanecké sněmovny dostane. Tento souhrn totiž ukazuje, že to může být až osm subjektů, což by bylo nejen zajímavým zpestřením politické scény, ale zcela jistě by to přineslo i řadu komplikací při sestavování vlády," uzavřel Zajíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…