Rozšmudlali dopis. Vatikán prý manipuloval ve prospěch papeže Františka

15.03.2018 9:47

Vatikán je zejména pro věřící tím posledním místem, kde by si dokázali představit podvádění a šíření polopravd či rovnou lží. Přesto se nyní ukazuje, že ani „hlavní základna“ římskokatolické církve není nemá vždy a za každé situace čisté svědomí.

Rozšmudlali dopis. Vatikán prý manipuloval ve prospěch papeže Františka
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

Heslem „účel světí prostředky“ se podle všeho neřídí pouze mediální a politický mainstream, ale také samotný Vatikán. Média nyní přinášejí informace o poměrně vážném pochybení, které poněkud vrhá stín na údajně vždy čisté záměry spolupracovníků papeže Františka. Ti se ve snaze zavřít ústa kritikům, kteří zpochybňovali jeho teologické znalosti, prokazatelně dopustili účelové manipulace, která měla za úkol zmást veřejnost.

František nemá zdaleka tak velkou podporu u odborné a laické veřejnosti, jako tomu bylo u jeho předchůdců Benedikta a zejména u Jana Pavla II., který se stal symbolem boje za svobodu proti komunistické ideologii. Naproti tomu volba Františka, který pochází z Buenos Aires, je často zpochybňována. Laická veřejnost nemůže Františkovi přijít na jméno zejména pro jeho nekritické postoje v oblasti ideologie multikulturalismu či přistěhovalecké krize.

Ale kritické hlasy se ozývají také z řad teologické obce, jejíž někteří členové poukazují na jeho poněkud slabší teologické a filozofické postoje. Aby Vatikán tyto kritiky umlčel, požádal Františkova předchůdce na Svaté stolici Benedikta, aby se vyjádřil k čerstvě vydaným svazkům, ve kterých se František věnoval teologii. Očekávané podpory se Františkovi od Benedikta sice dostalo, ale Vatikán ji značně překroutil.

Ve veřejně publikovaném dopise se sice Benedikt diplomaticky postavil na stranu Františka, ale v závěru uvedl, že jeho teologická a filozofická pojednání nečetl a nemá dostatek času, aby se k nim v požadované době vyjádřil. Jenže Vatikán klíčovou pasáž dopisu záměrně „rozmazal“, aby si ji nikdo nemohl přečíst. Obrázek dopisu byl publikován v pondělí a o dva dny později se Vatikán přiznal k manipulaci s fakty.

Papež Benedikt odstoupil z čela římskokatolické církve po osmi letech v roce 2013. Jako hlavní důvod uvedl svůj zdravotní stav, ale o pravých důvodech jeho rozhodnutí se dodnes spekuluje. Loni v dubnu oslavil své devadesáté narozeniny, ale od té doby se objevuje na veřejnosti zřídka. Na začátku letošního února publikoval deník Corriere della Sera jeho dopis, ve kterém se loučí s veřejností a tvrdí, že se blíží konec jeho pozemského života.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…