Rozzlobený Kubera: To jsou ale blbosti. Nečasi, vyhoďte Hegera z vlády

08.01.2013 14:31

Šéf senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera se zlobí na ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 a šéfa sněmovního zdravotního výboru Borise Šťastného za jejich tažení proti alkoholu a kouření.

Rozzlobený Kubera: To jsou ale blbosti. Nečasi, vyhoďte Hegera z vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Ministerstvo zdravotnictví chce mimo jiné nařídit zákonem restauracím, aby prodávaly nejméně jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo a ve všech hospodách a restauracích chce zakázat kouřit. Alkohol by též neměl být k mání v prodejnách smíšeného zboží, pojízdných prodejnách či automatech.

To jsou blázniviny toho nejhoršího kalibru

Senátor Kubera se návrhem zděsil, ale věří, že by to nakonec nemuselo být tak špatné. „Já ještě nestahuju kalhoty před brodem. Bude to ještě dlouhá cesta. A nemusí to být tak, že Heger něco řekne a že to tak hned bude. Třeba to bude tak, že ustoupí do předem připravených pozic. Možná řeknou, že když tam bude markýza, tak se tam bude moct kouřit a ty markýzy se kdyžtak vždycky stáhnou, nebo zatáhnou,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

„Prostě to jsou blázniviny toho nejhoršího kalibru a je škoda, že se na tom podílí člen ODS. Kdyby to říkal Heger, tak je to věc TOP 09. Levnější nealkoholické nápoje? To jsou prostě blbosti prvního kalibru. Já jenom doufám, že nevymyslí, že obce budou platit záchytky. To by tedy narazili. My jsme byli šťastní, když jsme záchytku zrušili. Protože z těch opilců pak samozřejmě nikdo nezaplatí a platí to pak města a obce. Jednou v zákoně bylo, že zařízení záchytky má být lepší než fakultní nemocnice,“ říká Kubera.

Stát nás přinutí, jak máme správně žít. To už není legrace

„A kdo bude dotovat ty nealko nápoje? To asi neví ani pan ministr. Kromě toho mezi těmi nealko je třeba kola a to tedy nevím, jestli to bude splňovat zase další požadavky pana ministra. Ta je sladká. Ta asi bude podle jiného zákona také navíc zdaněná. To je protimluv. Na jedné straně chce levnější nealko, na druhé straně chce po vzoru Maďarska zdanit klobásy, bůčky a sladké nápoje. Musí si rozmyslet, co vlastně chce,“ míní šéf senátorů ODS.

Kubera se ale naprosto vážně obává o občanské svobody v naší zemi. „Když v minulosti Heger řekl, že když lidé nebudou jíst zdravě, tak stát je k tomu donutí, tak kdybych byl premiér, tak by to byla v okamžiku poslední minuta jeho ministrování. To je velmi zlovolná věta, která když se nad ní člověk hlouběji zamyslí, tak vidí, kam směřuje. Ale zřejmě si pan ministr tohle vůbec neuvědomuje. Že je členem koaliční vlády za stranu TOP 09, která se tváří, že je nejpravicovější z pravicových,“ uzavřel Kubera.

Návrh zákona projde nyní připomínkovým řízením. Teprve potom půjde do vlády a do parlamentu. Začít platit by měl podle ministerstva 1. ledna příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…