Ruml o rozpadu federace: ODS nemohla udělat víc. Ale varle je pryč

10.06.2012 22:11

Exministr vnitra za ODS Jan Ruml hovořil v ČT o rozpadu československé federace.

Ruml o rozpadu federace:  ODS nemohla udělat víc. Ale varle je pryč
Foto: Pravda.sk
Popisek: Budova slovenského parlamentu v Bratislavě

Podle Jana Rumla, který k Václavu Klausovi a jeho ODS vstoupil na jaře 1992,  modrá strana pro udržení federace nemohla udělat více. Na Slovensku měla ODS dokonce vlastní kandidátku.

"Sice jsme tam jezdili doopravdy, ale více jsme se soustředili na české problémy, a to Slovensko nám neleželo tolik v hlavě," přiznal v ČT Ruml.

Politici ODS by stejně dělali kariéru v KSČM

Ruml se však s Klausem po takzvaném Sarajevském atentátu, která rozštěpila ODS, rozešel ve zlém a s dalšími politiky založili Unii svobody. K původním politikům ODS má nadále velmi kritický vztah.

"Kdyby nebylo sametové revoluce, tak by asi měli ambice být vrcholnými představiteli komunistické strany,“ řekl v ČT.

Jako kdyby neměl jedno varle

O rozdělení Československa tak fakticky rozhodly volby konané 5. června 1992. V ČR dominovala Klausova ODS, na Slovensku Mečiarova HZDS. Občanské hnutí vedené Petrem Pithardem a Dagmar Burešovou propadlo. To se snažilo dospět se slovenskou reprezentací o nějakou dohodu.

"V té době už jsem se s tím jakoby sžíval. Žádný prezident zvolen nebyl, Havel abdikoval a v té chvíli mně bylo jasné, že je konec… Do té doby si to člověk neuměl představit, ani když to nastalo, člověk jako kdyby neměl jedno varle. Bylo to něco neuvěřitelného,“ komentoval rozpad společného státu Ruml.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…