Rušení pošt! 90letá babička pláče: Musím až do centra, nevím, jestli to vydržím

24.06.2023 15:20 | On-line

MONITORING Už příští týden končí mnoho poboček České pošty; desetitisíce seniorů i další klienty čekají komplikace. Budou muset zjišťovat, kde si vyzvednout důchod, balík či cenné psaní. A zpravidla budou muset urazit delší cestu. „Jak dlouho to moje staré kosti vydrží, fakt nevím,“ stěžuje si seniorka Lidovým novinám.

Rušení pošt! 90letá babička pláče: Musím až do centra, nevím, jestli to vydržím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pošta, ilustrační foto

Státní podnik Česká pošta na konci června uzavře 300 poboček. Lidé, kteří přijdou o tu svou, na kterou byli zvyklí, budou často muset urazit mnohem delší cestu na nově příslušnou pobočku. S tím má problém především starší část populace, které se změny dotknou.

Například 90letá paní Božena z Předmostí u Přerova, která si vyzvedávala důchod na pobočce pošty, kterou má nedaleko, bude muset od července cestovat do centra města autobusem. „Jak dlouho to moje staré kosti vydrží, fakt nevím,“ řekla smutně.

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
V květnu si nechalo důchody vyplácet v hotovosti prostřednictvím České pošty 644 tisíc lidí. Pokud si senior dosud vyzvedával důchod na pobočce, která zanikne, od července mu ho bude pošta doručovat na adresu bydliště. Může si však požádat o změnu a důchod si nechat vyplácet na poště, kterou si sám vybere. Takovou žádost je nutno na poště podat minimálně deset pracovních dnů před dalším výplatním dnem.

„Každý senior, který si na svoji stávající poštu přijde vyzvednout důchod, dostane informační leták, díky kterému se dozví, jakým způsobem mu bude předáván důchod po 1. červenci a jaké má možnosti změny ve výplatě peněz,“ vysvětluje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

„Pokud dojde k uzavření pobočky České pošty, na kterou je našemu klientovi jeho důchod doručován, a on nebude ve výplatní den na své adrese zastižen, jeho důchod bude uložen do 30. června na stávající poště a od 3. července bude připravený k vyzvednutí na nové ukládací poště. O její adrese bude informován a najde ji také na plakátu v prostorách rušené pošty anebo v letáčku o rušení pošt,“ dodala mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jitka Drmolová.

Senioři, kteří si vyzvedávají důchody na poště, si ale od září připlatí. Jen za vybírání penzí na přepážce si senior od září v úhrnu ročně připlatí 72 korun – místo současných 348 korun ho tato služba vyjde na 420 korun.

ČSSZ doporučuje, aby si lidé nechali vyplácet důchody na bankovní účet. 

Před zasíláním důchodu na účet manžela či manželky však varuje předsedkyně Národní rady seniorů Lenka Desatová. „Přihodí-li se, že manžel či manželka zemře, přístup k účtu se zablokuje po celou dobu notářského řízení, které může trvat i poměrně dlouho, a druhý partner pak nemá po dobu až několika měsíců přístup ke svému jedinému příjmu,“ upozorňuje Desatová.

Situaci komplikuje také fakt, že starší lidé bývají mnohdy bez internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…