Ruská mobilizace: Někteří se smějí. Jiné smích přešel

21.09.2022 20:05 | Ze sítí

Putinův dnešní projev rozebírá celý svět včetně komentátorů na českém twitteru. Zatímco někteří podceňují význam plánované mobilizace, publicista Jiří Vojáček má obavy. Rusko má prý obrovské zálohy lidského kapitálu, a tudíž by mobilizace byť jen jednoho ročníku představovala půl milionu nových vojáků, kteří by mohli Ukrajincům pořádně zavařit. Vojáčkovo nabízené řešení? Další dodávky západních zbraní. Dokáže však západní technika vyhrát Ukrajině válku? Odborníci k tomu řekli svoje.

Ruská mobilizace: Někteří se smějí. Jiné smích přešel
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
Ruský prezident Vladimir Putin dnes ve svém projevu k národu vyhlásil částečnou mobilizaci, která má umožnit ruské armádě využít své zálohy a nasadit na Ukrajině početnější sílu. Tento dlouho očekávaný tah má Rusům pomoct zvrátit nepříznivý vývoj války v posledních týdnech. Po masivní ukrajinské protiofenzivě v Chersonské a Charkovské oblasti na začátku tohoto měsíce ruská vojska ztratila území o rozloze několik tisíc kilometrů čtverečních, načež se i v ruských médiích začaly objevovat kritické hlasy volající po ostřejší akci. Ruská hlava státu nakonec přistoupila k tomuto řešení, o němž se dlouho spekulovalo a po kterém volaly nacionalistické hlasy z řad domácí opozice.

Projev ruského prezidenta Vladimira Putina znepokojil publicistu Jiřího Vojáčka. Zatímco mnozí zdejší komentátoři podceňují schopnost Ruska účinně využít oznámenou mobilizaci ke zvrácení průběhu konfliktu, Vojáček projevil značné obavy o osud Ukrajiny. Na sociální síti Twitter se nechal slyšet: „Na rozdíl od kolegů si nemyslím, že pouhý přísun vojáků nic nezmění, naopak. Rusko ročně odvádí 270 tisíc vojáků, mobilizace JEDINÉHO ročníku záloh je tedy půl milionu vojáků. To situaci změní naprosto zásadně. Je čas začít Ukrajině dodávat nové typy zbraní.“

O plánované ruské mobilizaci se předtím skepticky vyjádřil výsadkář Ivo Zelinka, který po odvysílání Putinova proslovu napsal na twitter: „Současná ruská armáda není armáda mobilizačního typu a její schopnost mobilizace paradoxně od 24. února graduálně klesá. Půjde o to udržet v uniformě ty, kteří už v ní jsou a možnost používat vojáky základní služby na frontě.“

Obdobně se vyjádřil i Mark Martin z oddělení válečných studií londýnské King’s College, který se domnívá, že mobilizace už Rusům příliš nepomůže, neboť kvalitní výcvik civilisty na vojáka trvá několik měsíců. Rusové, jejichž aktuální situace na bojišti je prý kritická, tolik času nemají.

Jiří Vojáček píše, že klíčové je, aby západní země nadále Ukrajině posílaly vojenskou techniku, zejména zbraně nového druhu. Ve stejném duchu se vyjadřuje většina českých i unijních představitelů. Experti se však neshodnou na tom, zdali západní vojenská pomoc dokáže válku Ukrajině vyhrát. Někteří analytici předvídali, že dodání amerických raketových systémů HIMARS může představovat zásadní zvrat ve vývoji konfliktu. Bývalý americký plukovník, který působil jako poradce v administrativě prezidenta Donalda Trumpa, Douglas Macgregor, je ovšem toho názoru, že západní vojenská podpora Ukrajiny je neúčinná. Upozorňuje na zprávu CBS z jara tohoto roku, podle níž se velká část pomoci rozkrade kvůli vnitřní korupci ukrajinského systému. Dále se domnívá, že Ukrajina nemá dostatečný lidský kapitál na to, aby moderní techniku využila. Podle něj by bylo lepší začít vyjednávat o míru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…