Ruské elity se vzepřely Putinovi a doplatily na to

05.06.2022 7:52

Postavit se otevřeně vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se jim příliš nevyplatilo. Server iRozhlas.cz přinesl příběhy některých lidí z ruské elity, kteří zkritizovali válku na Ukrajině i Putinův režim a nyní musí čelit následkům. Další část ruských elit nyní váhá, na kterou stranu se přiklonit, píše analytik Pavel Havlíček.

Ruské elity se vzepřely Putinovi a doplatily na to
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin

„Řeší dilema, jestli se utopit spolu s vůdcem, nebo z této lodi nějak vystoupit,“ popisuje analytik a odborník na Rusko Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) současné dilema ruských elit. Mnohé od zřeknutí se Putina odrazuje sankční mechanismus. Rostou také počty lidí, kteří jsou v Rusku přidáváni na seznamy zahraničních agentů.

„Cenzura nyní dosahuje rozměrů Sovětského svazu. Dochází k velkému zužování svobod, lidi nerozumějí, proč, za co a kdy jsou trestáni. Režim utahuje šrouby. Může to mít třeba projev toho, že je lidem, kteří se angažují ve veřejném životě, malován na dveře symbol Z,“ míní Havlíček.

  • Původní zdroj ZDE

Na svou odvahu vystoupit proti válce na Ukrajině doplatil Anatolij Čubajs, označovaný za „otce ruské privatizace“ v 90. letech 20. století. Jde o nejvýše postaveného oficiálního ruského činitele, který po vypuknutí invaze na Ukrajinu na svou funkci rezignoval. O šest týdnů později Čubajs odletěl do Izraele. Podle Havlíčka jde spíše o výjimečný případ: „Nebyl tolik v centru pozornosti. Jeho výhodou je, že má finanční prostředky na to, aby mohl zabalit kufry, v Turecku vybrat peníze a odjet do Izraele,“ uvedl.

Podle zahraniční zpravodajky Českého rozhlasu Ivany Milenkovičové Čubajs kvůli svému nesouhlasu s invazí upadl v Putinovu nemilost a ten ho následně odvolal.

Nesouhlas s útokem na Ukrajinu vyjádřil také představitel ruské mise při OSN v Ženevě Boris Bondarev, který na svou funkci minulý týden rezignoval. „Putinova agresivní válka s Ukrajinou a s celým Západem je nejen zločinem proti ukrajinskému lidu, ale pravděpodobně i nejtěžším zločinem proti ruskému lidu,“ uvedl bývalý diplomat Bondarev v prohlášení, které zveřejnila ukrajinská agentura Unian. „Ne všichni ruští diplomaté jsou váleční štváči. Jsou soudní, ale musí mlčet,“ zmínil Bondarev.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov diplomatovu rezignaci okomentoval slovy: „Již není s námi, spíše je proti nám,“ řekl ve vyjádření pro agenturu TASS.

Nejisté je postavení plukovníka protivzdušné obrany ve výslužbě Michaila Chodarenoka. Ten před dvěma týdny v živém vysílání TV kanálu Rossija 1 se přel s moderátorkou, že celá situace není normální: „Když je proti nám koalice 42 zemí a naše zdroje – vojensko-politické a vojensko-technické – jsou limitované. Celý svět je prakticky proti nám. I když si to nechceme připustit,“ řekl v televizi Chodarenok.

Pokud se režim rozhodne, že je třeba demonstrovat sílu, tak to podle Havlíčka může pro kritika režimu dopadnout velmi špatně. „Putin může vycítit, že je třeba poslat dovnitř země signál, nasadit tvrdší kalibr,“ domnívá se Havlíček.

Na kritiku Putina doplatil i ruský podnikatel Oleg Tiňkov: „V Rusku sice žijí debilové, kteří malují písmeno Z, ale 90 procent Rusů je proti válce. Umírají nevinní lidé i vojáci. Generálové se probudili s kocovinou a zjistili, že mají armádu na hovno!“ popustil uzdu emocím Tiňkov na svém twitteru. „Dokud bude Putin u moci, dokud bude naživu, pochybuji, že se něco změní,“ doplnil.

Nedlouho poté byla jeho Tinkoff Banka nucena se svým zakladatelem přerušit veškeré styky, jinak by ji vláda znárodnila. Oligarcha Tiňkov byl tak nucen prodat veškerý svůj majetek a po odchodu z Ruska se začal bát i o život. Najal si ochranku a ukrývá se na neznámém místě. Nevylučuje, že ho Kreml může chtít zlikvidovat, podotkl Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…