Ruské podniky bankrotují. Ale peníze mají. Co se to děje?

20.05.2022 13:00 | Ze sítí

Ekonom Lukáš Kovanda se zamýšlí nad stavem ruské ekonomiky a při pohledu na stav ruských podniků přemýšlí, kdy celý kremelský ekonomický systém dospěje ke krachu. Jenže do kontrastu proti tristní situaci některých ruských podniků zároveň staví chování Němců či Italů, kteří dělají co mohou, věci nevídané i za časů SSSR, aby ruský rubl udrželi nad vodou.

Ruské podniky bankrotují. Ale peníze mají. Co se to děje?
Foto: wikipedia
Popisek: Ruský rubl.

Lukáš Kovanda na Twitteru zhodnotil situaci řady ruských podniků a konstatoval, že Západ pilně pracuje na tom, aby se ruská ekonomika zhroutila. S výjimkou energetického sektoru.

„Největší ruské podniky masově bankrotují. Jde o technické bankroty, neb peníze na splátku dluhu mají, ale kvůli sankcím je nemohou věřitelům poukázat. I tak ovšem mají méně a méně peněz na svůj další rozvoj. Západ tak pozvolna zabíjí ruskou ekonomiku, zatím s výjimkou energetiky,“ shrnul ekonom situaci.

Lukáš Kovanda promlouvá

Lukáš Kovanda promlouvá

U energetického sektoru prý kolaps čekat nelze, neboť EU nakupuje plyn i ropu z Ruska ve velkém a tím pomáhá posilovat válkou zkoušený ruský rubl. Němci či Italové dělají i věci, k nimž by podle Kovandy za časů SSSR nepřikročili.

„...a rubl je proti koruně nejsilnější za skoro pět let. Kreml zmanipuloval jeho kurs k obrazu svému. Rubl ale též podporují Němci či Italové, kteří ve velkém odebírají ruský plyn, nic na tom měnit nehodlají, a dokonce si otevírají rublové účty, což byla věc neviděná i v éře SSSR,“ napsal Kovanda doslova.

Lukáš Kovanda promlouvá

Kovanda však počítá s tím, že pod současným tlakem ruská ekonomika dospěje ke krachu.

„Bankroty ruských podniků a časem i Ruska neznamenají, že by tyto neměly peníze. Znamenají, že ty peníze věřitelé nechtějí. Z morálních důvodů. Nechtějí obchodovat s někým, kdo rozpoutal válku. Jde o morální bankrot Ruska, který postupně přechází a přejde v bankrot ekonomický,“ napsal.


Lukáš Kovanda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…