Ruské útoky jsou čím dál ohavnější, shodl se Zaorálek s bezpečnostním expertem

11.03.2022 19:20

Vysílání CNN Prima NEWS se dnes mimo jiné věnovalo hodnocení kroků ruské armády z posledních dní. Vyjadřovali se k nim exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a bezpečnostní expert Hynek Melichar, kteří oba odsoudili bombardování města Mariupol, zejména porodnice a dětské nemocnice.

Ruské útoky jsou čím dál ohavnější, shodl se Zaorálek s bezpečnostním expertem
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Lubomír Zaorálek ve vysílání ČT24

Melichar mimo jiné zkonstatoval, že se Rusové nezastaví před ničím, neboť chtějí dohnat časovou ztrátu a obsadit klíčová ukrajinská města. Jsou to podle jeho slov válečné zločiny, které by ve válečném konfliktu neměly být.

„V úvodu se Rusové snažili o to co USA v Iráku – vést válku s minimálními dopady na civilisty. Nyní se ale stává stále brutálnější a ohavnější,“ zmínil Zaorálek. 

A o čem vlastně válka ruského prezidenta Vladimira Putina je? Podle Melichara je souborem geopolitických a strategických úvah, které v Rusku dlouho panují. „Zároveň jsou kombinované s ideologickými nacionalistickými prvky. Nyní prezentované požadavky Ruska jsou minimem,“ dodal Melichar s tím, že Putin se snaží dosáhnout většího cíle: dobýt Kyjev a svrhnout Zelenského.

„Pravým důvodem mohla být situace v Bělorusku a to, co se tam dělo. Tedy povstání a jejich rozsah,“ poznamenal pak také Zaorálek a jako druhý důvod pak zmínil celosvětové postavení Ruska. „Právě větší válka by tak mohla být to jediné, co by situaci na šachovnici změnilo,“ řekl Zaorálek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…