Rusko: Matky obětí masakru protestovaly. Sebrala je policie

05.09.2016 14:21

Je tomu 12 let od teroristického útoku na školu v Beslanu v Severní Osetii. Na místě neštěstí se odehrál poklidný protest připomínající oběti masakru. Byly mezi nimi i matky několika z nich, které na sobě měly trička, která svalují vinu na Vladimira Putina. Ty nyní čelí až patnáctidennímu pobytu ve vazbě a pokutám za nepovolené protesty. Informuje Rádio Svobodná Evropa.

Rusko: Matky obětí masakru protestovaly. Sebrala je policie
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Před školou v Beslanu se letos objevilo i pět žen, matek a v jednom případě i manželek obětí masakru, který se odehrál v září 2004 a při kterém zahynulo 334 lidí, z toho 186 žáků školy.

„Ve chvíli, kdy u cihlových trosek 1. školy ve městě v Severní Osetii zazvonil zvonek, ženy si sundaly bundy a odhalily tak trička s nápisem ‚Putin je beslanský kat‘.“ Čtyři z pěti těchto žen ztratily při masakru své děti, pátá svého manžela. Její dcera byla jednou z přeživších. V budově školy ji jako rukojmí drželi takřka 60 hodin.

Celý text zde

Za útokem tehdy stáli islamisté z Čečenska a Ingušska, kteří v budově školy na první školní den zajali zhruba 1200 rukojmích. Většina z nich zahynula při přestřelkách s ruskými zvláštními jednotkami během třetího dne útoku. Mnoho příbuzných obětí tak ze smrti svých blízkých viní ruské úřady. Ty však trvají na svém, že povel k útoku daly až ve chvíli, kdy z budovy zazněla exploze.

Pět protestujících žen však letos čekalo překvapení. Policie je obvinila z „porušení zákona proti nepovoleným protestům“, který je podle mnohých kritiků v přímém rozporu s ústavním právem shromažďovacím. Čeká je až 15 dní ve vazbě a případně jim mohou být uloženy i finanční pokuty. V případě opětovného porušení zákona mohou skončit ve vězení až na pět let.

Přítomní reportéři uvedli, že jim policie nedovolila natočit samotné zadržení demonstrantů. Místo toho zadržela je samotné, a po několika hodinách je propustila.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…