Rusko? Ne, hůř. Pirátovi hrozí stopka od Zemana

08.11.2021 7:10

Vláda Petra Fialy (ODS) ještě neexistuje, ale už se rýsuje první velký střet mezi prezidentem Zemanem a novým kabinetem. Kvůli Izraeli.

Rusko? Ne, hůř. Pirátovi hrozí stopka od Zemana
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Prezident Miloš Zeman sám sebe opakovaně označil za velkého přítele Izraele. Svou náklonnost k židovskému státu chtěl ukázat mimo jiné tím, že lobboval za přesunutí české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

„Post ministra zahraničí prezidenta extrémně zajímá zejména stěhování ambasády do Jeruzaléma,“ řekl LN diplomatický zdroj s tím, že kdyby byl – nyní hospitalizovaný – Zeman v plné formě, mohl by být tento post podmínkou jmenování vlády.

Jenže tady narazí na odpor piráta Jana Lipavského, bývalého poslance a kandidáta budoucí vlády ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN.  „Zřízení velvyslanectví v Jeruzalémě jako takového by bylo v rozporu s mezinárodním právem i společným postojem EU,“ řekl LN Lipavský.

Prezident Miloš Zeman už má hodně zkušeností s tlakem na vlády a výměny ministrů. Své o tom ví i končící premiér Andrej Babiš. Jeho koaliční partneři, sociální demokraté, chtěli na postu ministra zahraničí vidět Miroslava Pocheho, vlivného pražského sociálního demokrata, ale to Zeman nechtěl připustit. Babiš tehdy ustoupil a ministrem zahraničí se stal Tomáš Petříček.

Z ODS na jedné straně zaznívá, že budoucí vláda by v otázce obsazování ministrů ustupovat neměla.

„Jsem přesvědčený, že (Fiala) bude stát za svým návrhem a že si jej obhájí a prosadí,“ řekl v České televizi v souvislosti se spekulacemi právě okolo Lipavského. „Myslím, že bychom kapitulovali hned na začátku, a je chyba těch, kteří na to někdy v minulosti přistoupili,“ poznamenal Stanjura.

Na straně druhé, Zemanův záměr přesunout ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma své podporovatele má. „Teď to není na pořadu dne, ale já bych přesun podpořil,“ řekl LN místopředseda ODS Alexandr Vondra. Ten věří, že vláda Petrta Fialy zachová a bude dál rozvíjet nadstandardní vztahy s Izraelem, ať už bude ministrem zahraničí kdokoliv. „Izrael je česká specialita, určitě se ve vztahu k němu v tuzemské politice nic měnit nebude. Je to tradice a byla by obrovská chyba to měnit. To si uvědomují všichni členové nové koalice,“ řekl LN Vondra.

Přesunutí ambasády podporují i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) či budoucí předpokládaná ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …