Rusko: Zhroucení nelze ujít. A vrhne se na něj Čína

01.03.2022 7:21 | Ze sítí

Agentura Reuters to vidí jasně. „Pevnost zvaná Rusko se hroutí,“ napsala po uvalení sankcí na ekonomiku nejrozlehlejší země světa. Rusko čelí společnému tlaku USA, Kanady, EU, Japonska i Austrálie. Kolapsu ruské ekonomiky nebude prakticky možné se vyhnout. Ekonomka Danuše Nerudová připomněla, že na oslabenou ruskou ekonomiku by se mohla vrhnout Čína.

Rusko: Zhroucení nelze ujít. A vrhne se na něj Čína
Foto: repro, tan
Popisek: Nejvyšší bankovka ruského rublu, na níž je znázorněn Most přes řeku Amur a Pomník Nikolaje Muravjova-Amurského

„Pevnost zvaná Rusko se hroutí,“ napsala agentura Reuters k blížícímu se kolapsu ruské ekonomiky. Česká národní banka v prosinci loňského roku zvedla základní sazbu na necelá 4 procenta, což vyvolalo poprask. Ruská centrální banka zvedla po zavedení sankcí úrokové sazby na 20 procent. Podle Reuters ale ani to nedokáže ruské ekonomice pomoct. Ruská Sberbank ztratila na londýnské burze ze dne na den dvě třetiny své hodnoty. V Česku už tato banka v podstatě skončila, protože není schopna plnit to, co zákazníci od bank běžně očekávají.

Ekonomka Danuše Nerudová, možná kandidátka na prezidentku, k tomu na sociální síti facebook napsala, že po barbarské invazi Vladimira Putina na Ukrajinu dostalo Rusko spuštěním západních sankcí tvrdý ekonomický úder. Bez jediného výstřelu.

„Tento úder totiž narušil to, co je v ekonomických vztazích jednou z nejzásadnějších věcí – důvěru lidí, investorů a firem ve stát a jeho měnu,“ zdůraznila Nerudová.

Ruský prezident Vladimir Putin sice od roku 2014 nechal vytvářet mohutné devizové rezervy, kupříkladu v eurech, jenže i ty byly v rámci sankcí, v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, zmraženy.

„Evropa se dokázala zkoordinovat s UK, USA, Kanadou a Japonskem a představit nejtvrdší ekonomické sankce v historii. Mířené chirurgicky přesně. Ruské centrální bance tak zmrazily devizové rezervy v hodnotě stovek miliard dolarů. V sankcích spojenci pokračovali i dnes. Britská vláda například zakázala transakce s ruským Ministerstvem zahraničí a dalšími ruskými institucemi,“ pokračovala Nerudová.

Dopady ruských sankcí nepochybně pocítí i EU, např. v cenách plynu, nafty, či benzínu, ale Nerudová zdůraznila, že boj za svobodu něco stojí a je třeba mít na myslí, že Rusko bolí západní sankce mnohem víc.

„Jisté je, že tato ekonomická zbraň bude mít kromě dopadu na ekonomiku i obrovský geopolitický dopad, který může vyústit až k novému světovému mocenskému uspořádání. Rusko bude ekonomicky na kolenou a tvrdý dopad odvetné reakce pocítí především ruští občané. Po otevření burzy se dá očekávat dramatický pád akcií, i další pád rublu. Ceny všech komodit a výrobků potřebných pro běžný život porostou a zemi může zasáhnout hyperinflace. Ekonomika Ruska se v tu chvíli může zadrhnout. Riziko bankrotu je nyní odhadováno na 50 %. To se ještě nikdy v historii nestalo. A Čína ráda nakupuje levně,“ upozornila Nerudová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …