Rusko a Jaškin? Ze Slovenska přišlo, co Dominika Haška rozzuří

16.06.2023 8:52

MONITORING Český hokejista Dmitrij Jaškin bere „krvavé prachy“ v Rusku a v reprezentaci ho nepotřebujeme, řekl někdejší hokejista Jiří Hrdina. Bývalý gólman Dominik Hašek znovu tlačí na vládu, aby zakázala Čechům pracovat v Rusku. Na Slovensku je ovšem citován brankář Adam Húska, který nejenže podepsal smlouvu v Rusku, ale navíc říká: „Ať už budu hrát v KHL, nebo ne, nic to nezmění, válka bude.“

Rusko a Jaškin? Ze Slovenska přišlo, co Dominika Haška rozzuří
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Dominik Hašek - Show Jana Krause 1. 6. 2016

Vyjádření hokejisty Dmitrije Jaškina pro ruský deník Sport-Express o touze reprezentovat opět Česko vyvolalo velké pozdvižení. „V příštím roce bude mistrovství světa v Praze a spousta lidí chce hrát doma. Bohužel tato záležitost není v mých rukou,“ uvedl Jaškin, který podle svých slov doufá, že se něco změní a bude mít opět možnost reprezentovat Českou republiku třeba v příštím mistrovství světa.

Kritiku sklidil také prezident Českého hokeje Alois Hadamczik, který ve své reakci na Jaškina neuvedl, že by měl jít hrát zpět do Čech. „Dimu znám, je to výborný hokejista a takové bychom určitě potřebovali. Ale nedá se nic dělat. Jsme malí páni a celá Evropa je proti tomu. Vím, že válka na Ukrajině by se neměla spojovat se sportem, ale takové je stanovisko hokejového světa. Doporučuji mu, aby přestoupil do nějakého českého klubu,“ uvedl pro Blesk Alois Hadamczik k případné nominaci bývalého reprezentanta České republiky Dmitrije Jaškina, který v současnosti působí v klubu Ak Bars Kazaň.

Jaškin si nejvíce zavařil svým angažmá v KHL, na němž ale podle svých slov nevidí nic špatného. Pravidla jsou nastavená jasně. Hokejisté, kteří po vypuknutí války podepsali kontrakt v ruských klubech KHL, mají cestu do národního týmu uzavřenou. 

Do Jaškina se zostra opřel mistr světa a trojnásobný vítěz Stanley Cupu Jiří Hrdina, vzkázal mu, že ho v českém dresu nechce už nikdy vidět. „Ke kauze Jaškin. Jestliže v Rusku někdo z Čechu sportuje po 24. 2. 2022, tak nemá v české reprezentaci co dělat ani teď, ani nikdy v budoucnu. Bylo jejich rozhodnutí si vzít krvavý prachy, tak ať si je užijí, ale v českému dresu je nechci nikdy vidět. Hráče jako Jaškin v pohodě nahradíme,“ vyjádřil se Hrdina ve svém tweetu.

 

 

Slovenský hokejový brankář Adam Húska si naopak svůj přestup do ruské KHL pochvaluje. Do KHL v minulém roce přestoupil, i když po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu většina zahraničních hráčů soutěž opustila. V Rusku chce zůstat a zdůrazňuje, že propaganda funguje na obou stranách.

Roční smlouvu s ruským Torpedem Nižnij Novgorod podepsal, protože nechtěl již pokračovat v AHL a nedočkal se nové smlouvy v New York Rangers. „Kdybych nabídku odmítl, tak bych si to po konci kariéry vyčítal a litoval bych, že jsem to nezkusil. Doufám, že v KHL ještě budu pokračovat, abych se mohl nadále zlepšovat,“ řekl účastník loňského a předloňského MS.

„Nemyslím si, že se tím někdo bude podrobně zabývat, až válka skončí. Nevím, kdo stanovuje morální hodnoty, co je dobré a co ne. Otevřeně nepodporuji válku, jsem proti ní a také mi vadí její nevinné oběti. Nyní mám ale možnost tam jet a taková nabídka může přijít jednou za život,“ obhajuje se Húska pro deník MY Zvolen.

Při osobních rozhovorech mu prý odchod do Ruska nikdo nezazlíval ani nevyčítal. „Necítím žádný veřejný tlak. V diskusích na facebooku mě někteří chválí, jiní shazují. Ale řekl bych, že fanoušci, kteří to odsuzují, jsou v menšině. Někdo to může vidět i tak, že si řekne: ‚Nelekne se, nebojí se, co si o něm lidi myslí.‘ Ostatní zase řeknou, že nemá žádnou morálku a hraje o krvavé peníze,“ míní gólman, jenž za Nižní Novgorod odchytal v sezoně 28 zápasů a úspěšnost zákroků měl 91,3 procenta.

A upozornil, že kromě něj v KHL v uplynulé sezoně hrálo i dalších osm jeho krajanů – brankáři Patrik Rybár a Július Hudáček, obránci Christián Jaroš s Michalem Čajkovským a útočníci Michal Krištof, Tomáš Jurčo, Samuel Buček a Adam Liška.

Že mají všichni zakázáno reprezentovat Slovensko, považuje Húska za nesmyslné rozhodnutí. „Nic se tím nevyřeší. Ať už budu hrát v KHL, nebo ne, nic to nezmění, válka bude,“ prohlásil zvolenský rodák.

Bez reakce nenechal Jaškinova slova ani ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Dmitrij Jaškin se loni rozhodl, že bude hrát hokej v ruské KHL. Je to jeho svobodné rozhodnutí. Stal se ale tak hráčem, který slouží ruské propagandě. A nestyděl se ani v předvečer výročí ruské invaze na Ukrajinu nastoupit v ‚armádním dresu‘ a zapojit se do podpory ruské agrese,“ psal ministr na svém twitteru.

„A teď má ještě tu drzost vyprávět, že má zájem reprezentovat Českou republiku a tvrdit, že nechápe, kde je problém?! To by byla ostuda a plivnutí do tváře těm ukrajinským sportovcům, kteří aktuálně brání svou vlast, nebo při její obraně padli,“ hrozil se ministr Vlastimil Válek na svém twitteru.

Známý hokejista a odpůrce Ruska Dominik Hašek se ale do Válka pustil, že dělá málo a nechrání české občany před „nebezpečným chováním“, jaké Jaškin předvádí. „Pane Válek, kde berete tu drzost toto napsat. Já s jeho jednáním též nesouhlasím. Ale vy jste člen vlády a Vy byste (s ostatními poslanci) nás (občany a spojence) měli před tímto jeho nebezpečným jednáním chránit! Ani po 475 dnech války nejste schopni přijmout zákon! Proberte se!“ vzkázal rozhořčeně Dominik Hašek šéfovi resortu zdravotnictví.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejlepší je,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 16.06.2023 15:01:11
když nám o vlastenectví a češství kážou lidé, kteří Českou republiku a její obyvatele postupně a krok za krokem rozdávají cizím zemím a jejich zájmům. To se fakt poslouchá dobře. A Hašek, ten už měl být dávno na léčení a pod stálým dozorem statného ošetřovatele.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…