Rusko do Haagu. Zahradil upozornil na zajímavou věc

05.03.2022 17:53

Mezinárodní trestní soud zahájil vyšetřování týkající se situace na území Ukrajiny. A jeho rozhodnutí uvítali i ministři spravedlnosti; jak uvedl ten český, Pavel Blažek (ODS), jsou připraveni plně spolupracovat. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) k tomu na svém facebookovém profilu doplňuje zajímavou analýzu.

Rusko do Haagu. Zahradil upozornil na zajímavou věc
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Včera se v Bruselu uskutečnilo první formální jednání Rady ministrů spravedlnosti a vnitřních věcí (část spravedlnost) za francouzského předsednictví (FR PRES). Českou republiku zastupoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který bude Radě ministrů předsedat v druhé polovině letošního roku. Od 1. července 2022 začíná české předsednictví (CZ PRES).

Během oběda mimo jiné ministři diskutovali možnost pozastavení justiční spolupráce v trestních věcech s Ruskou federací a s Běloruskem, které podnikly invazi na území Ukrajiny. Zároveň se vyjádřili ke spolupráci členských států s žalobcem Mezinárodního trestního soudu při vyšetřování situace na Ukrajině po jejím vojenském napadení Ruskou federací.

„Aktuální události budou mít nepochybně dopad i na možnosti justiční spolupráce v trestních věcech se státy, které takto bezprecedentně vojensky napadly území jiného nezávislého státu. Česká republika pozastavila justiční spolupráci v oblasti extradice s Běloruskem již po neuznaných prezidentských volbách v srpnu 2020 a v současnosti připravuje kroky k pozastavení této formy spolupráce i s Ruskou federací. Jsme připraveni plně spolupracovat s Mezinárodním trestním soudem ohledně vyšetřování válečných zločinů i zločinů proti lidskosti, ke kterým ve stále větší míře dochází na území Ukrajiny v souvislosti s probíhajícím ozbrojeným konfliktem,“ řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Europoslanec Jan Zahradil pak na svém facebookovém profilu sdílel analýzu mezinárodněprávní obrany Ukrajiny proti Rusku z twitteru právníka Jakuba Harašty, kterou přetiskl David Petrla. „A já ji přebírám od něj,“ poznamenal Zahradil.

„Vždy prosím mějte na paměti, že mezinárodní právo je poměrně složitá mašinerie, takže řadu věcí zjednodušuji. Když se řekne Haag, představíme si válečné zločiny souzené před Mezinárodním trestním soudem (ICC). V Haagu ale také sídlí Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), který řeší spory mezi státy. A ke kterému UA zamířila. Pustit se do ozbrojeného konfliktu v souladu s mezinárodním právem není úplně jednoduché. Hlavním narativem, který RF razí, je ‚zvláštní vojenská operace‘ navazující na uznání Doněcké a Luhanské lidové republiky (DNR, LNR). A k této operaci RF mohla přistoupit, jak sama tvrdí, protože ze strany UA dochází ke genocidě v DNR a LNR. Snaha pohnat původce genocidy před soud je bezesporu vznešeným cílem,“ píše se v analýze.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Tohle je velmi silný argument, který celou situaci rámuje určitým způsobem. S tímto narativem se dá bojovat na mnoha frontách. Nebylo by ale hezké, kdyby se vůči němu dalo vymezit soudně? RF i UA jsou signatáři Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidia. UA se tak obrátila na ICJ s tím, že žádná genocida v DNR a LNR neprobíhá a nikdy neprobíhala. Tvrdí, že celá ‚zvláštní vojenská operace‘ je v rozporu s účelem Úmluvy a Úmluvu nelze tímto způsobem k ospravedlnění invaze ze strany RF použít. A protože je jasné, že plné soudní projednání této věci může trvat měsíce nebo i roky, doprovodila to UA žádostí o vydání předběžného opatření. V této žádosti tvrdí, že existuje riziko nenapravitelných škod v případě, že budou vojenské operace pokračovat. Tyto škody pak vzniknou nejen UA, ale také celému mezinárodnímu společenství, protože dojde k degradaci termínu ‚genocida‘ a k vyprázdnění smyslu Úmluvy. ICJ má, v rámci předběžného opatření, RF nařídit zastavení vojenských operací zahájených dne 24. února 2022 a zakázat RF vést další akce, které by celý spor dále zhoršovaly a bránily jeho plnému vyřešení soudní cestou. Na toto vše má RF dostat, dle návrhu UA, jeden týden,“ zaznívá též v analýze s tím, že může tak snadno dojít k situaci, kdy RF namísto nesmyslného tvrzení o genocidě bude mít v ruce rozhodnutí mezinárodního soudu, které mu explicitně nařizuje zastavit operace.

„Celá argumentace, na základě které RF válku rozpoutala, se tak rozpustí rychlostí na mezinárodní soudnictví vskutku nevídanou. V pondělí 7. března bude vyslyšena UA a v úterý 8. března RF. Slyšení budou v obou případech veřejná,“ zakončuje analýza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…