Ministr Blažek: Jsme připraveni plně spolupracovat s Mezinárodním trestním soudem

05.03.2022 15:39 | Tisková zpráva

Ministři spravedlnosti uvítali rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu zahájit vyšetřování, týkající se situace na území Ukrajiny.

Ministr Blažek: Jsme připraveni plně spolupracovat s Mezinárodním trestním soudem
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

V pátek 4. března 2022 se v Bruselu uskutečnilo první formální jednání Rady ministrů spravedlnosti a vnitřních věcí (část spravedlnost) za francouzského předsednictví (FR PRES). Českou republiku zastupoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který bude Radě ministrů předsedat v druhé polovině letošního roku. Od 1. července 2022 začíná české předsednictví (CZ PRES).

Ministrům spravedlnosti členských států byla předložena zpráva o stavu prací na balíčku předpisů o elektronických důkazech. Rovněž FR PRES bude usilovat o dosažení celkového a vyváženého kompromisu mezi Radou a Evropským parlamentem. Dále byli ministři informováni o aktuálním stavu projednávaných legislativních návrhů. Ministři také měli možnost vyjádřit se k Rozhodnutí Rady o nenávistných verbálních projevech a trestných činech z nenávisti. Pavel Blažek poděkoval francouzským kolegům za úsilí, které tomuto důležitému tématu věnují.

Ministři si vyměnili názory k tématu boje proti rasismu a antisemitismu. Česká republika vítá, že je boj proti antisemitismu a jakékoli formě rasismu konstruktivně řešen konkrétními kroky. Ministři vyslechli informace polské delegace o případu trestního řízení iniciovaném v Bělorusku proti polskému soudci, který rozhodl o nepřípustnosti vydání osoby, člena běloruské opozice, do Běloruska.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

Během oběda ministři diskutovali možnost pozastavení justiční spolupráce v trestních věcech s Ruskou federací a Běloruskem, které podnikly invazi na území Ukrajiny. Zároveň se vyjádřili ke spolupráci členských států s žalobcem Mezinárodního trestního soudu při vyšetřování situace na Ukrajině po jejím vojenském napadení Ruskou federací.

„Aktuální události budou mít nepochybně dopad i na možnosti justiční spolupráce v trestních věcech se státy, které takto bezprecedentně vojensky napadly území jiného nezávislého státu. Česká republika pozastavila justiční spolupráci v oblasti extradice s Běloruskem již po neuznaných prezidentských volbách v srpnu 2020 a v současnosti připravuje kroky k pozastavení této formy spolupráce i s Ruskou federací. Jsme připraveni plně spolupracovat s Mezinárodním trestním soudem ohledně vyšetřování válečných zločinů i zločinů proti lidskosti, ke kterým ve stále větší míře dochází na území Ukrajiny v souvislosti s probíhajícím ozbrojeným konfliktem,“ řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

V rámci třídenního zasedání Rady ministrů spravedlnosti a vnitřních věcí se Pavel Blažek setkal s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem. Ve čtvrtek proběhlo jednání s komisařkou pro rovnost, paní Helenou Dalli a s komisařem pro justici, panem Didierem Reyndersem. V průběhu schůzky došlo i na otázky, týkající se současné situace na Ukrajině, a téma, jak účinně vymáhat sankce proti Ruské federaci. Včera proběhla dvě bilaterální jednání, a to s německým ministrem Marco Buschmannem a finskou ministryní spravedlnosti Annou-Majou Henriksson.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích