Rusko je prý s to vyrobit si vlastní „Mistraly"

08.09.2014 11:30

Rusko je schopno vyrobit si vlastní vrtulníkové výsadkové lodě, obdobné plavidlům třídy Mistral, které Paříž váhá předat ruskému námořnictvu kvůli ukrajinské krizi. Uvedl to dnes podle agentury RIA Novosti ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov.

Rusko je prý s to vyrobit si vlastní „Mistraly"
Foto: red
Popisek: Rusko

Francouzský prezident François Hollande v pátek na závěr summitu NATO uvedl, že rozhodne na konci října, zda jeho země dodá válečné lodě typu Mistral Rusku. Prý vše bude záviset na tom, zda vydrží příměří na východě Ukrajiny a nakolik pokročí politické urovnání konfliktu.

„Vojenskou doktrínu to nezmění, mrzí mě ale, že jsme na to připravovali infrastrukturu. Bude-li nařízeno postavit obdobné lodě, tak to uděláme," řekl Manturov a připomněl, že dvě lodě třídy Mistral pro Rusko se stavějí ve Francii v mezinárodní spolupráci za ruské účasti. Kupříkladu systém řízení je podle Manturova ruský.

První loď již přijeli převzít do Francie ruští námořníci, odplout měli v říjnu

Již dříve se šéf ruské loďařské korporace OSK Alexej Rachmanov vyjádřil, že firma neutrpí kvůli zrušení kontraktu na lodě Mistral velké škody, připomněla ruská agentura.

Na základě obchodní smlouvy z doby před vypuknutím ukrajinské krize Francie slíbila Rusku dvě víceúčelové lodě Mistral, které mohou přepravovat vrtulníky a tanky, a obdržela vysokou finanční zálohu. První loď, pokřtěnou Vladivostok, již přijeli převzít do Francie ruští námořníci, kteří s ní měli po zaškolení odplout v říjnu. Druhá loď, Sevastopol, měla být předána v roce 2015. Rusko by mělo za lodě zaplatit 1,2 miliardy eur.

Paříž se ale v důsledku ukrajinského konfliktu, oživovaného podle Západu Ruskem, ocitla pod tlakem svých spojenců, aby Moskvě lodě nedodala.

Francie nejprve oznámila, že uskutečnění kontraktu odkládá. Pak ale upřesnila, že ve vybavování lodí zatím dělníci pokračují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…