Rusko má problémy s rublem. Nejhorší výsledek za poslední dva roky

11.09.2018 14:04

Ruská měna v posledních dnech opět oslabuje. Hrozba dalších protiruských sankcí, napjatá situace v Sýrii a protesty proti zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu způsobily rublu nejvážnější problémy za poslední dva roky.

Rusko má problémy s rublem. Nejhorší výsledek za poslední dva roky
Foto: repro, tan
Popisek: Ruský rubl. Bankovky jsou tisknuty v nominálních hodnotách 5, 10, 50, 100, 500, 1000 a 5000 rublů. Bankovky 5 a 10 rublů jsou již postupně stahovány z oběhu a nahrazovány mincemi o stejné nominální hodnotě

Jak uvádí agentura Reuters, včera se americký dolar poprvé od poloviny března 2016 prodával za více než 70 rublů. Meziročně tak ruská měna klesla již o 19 %. „Vedle slyšení v americkém senátu ve středu tak je hlavní událostí tohoto týdne také rozhodnutí ruské centrální banky o úrokových sazbách,“ píše agentura s odkazem na prohlášení Rosbank, která je dceřinou společností francouzské banky Societe Generale.

Hrozba dalších sankcí vážně ovlivňuje ruské finanční trhy již od začátku srpna, kdy se o nich ve Spojených státech začalo opět hovořit. Bílý dům již představil konkrétní plány na zavedení sankcí, ale kritici je považují za příliš mírné. Ve hře i nadále zůstávají sankce, které by měly zacílit přímo na ruský státní dluh. „Finanční trhy jsou zneklidněné také účastí ruských sil konfliktu v Sýrii a domácí politikou,“ píše Reuters.

Tisková agentura zmiňuje, že během víkendu zadržela ruská policie přibližně 1000 lidí, kteří protestovali proti plánu ruské vlády na zvýšení věkové hranice odchodu do důchodu. Podle Reuters tento krok vlády negativně působí i na popularitu prezidenta Vladimira Putina. Mezi ruskými ekonomy navíc panuje napětí před pátečním rozhodnutím centrální banky o úrokových sazbách. Premiér Medveděv se již nechal slyšet, že úrokové sazby by se měly snížit.

Stejnému tématu se věnuje také agentura Bloomberg. „Jedním z návrhů balíčku protiruských sankcí je zákaz nákupu ruského státního dluhu, což by mělo dle autorů tohoto návrhu ruskou ekonomiku znatelně postihnout,“ píše Bloomberg a zároveň cituje členku think-tanku Bruegel a bývalou šéfku výzkumného týmu Deutsche Bank AG Elinu Ribakovovou. „Tento krok mít větší dopad na schopnost Ruska financovat své aktivity nebude,“ míní Ribakovová.

Jako hlavní důvod uvádí analytičky skutečnost, že ruský rozpočt je v přebytku a centrální banka disponuje velkým množstvím peněz. Přesto Rusko čelí v ekonomické oblasti minimálně v posledních měsících vážným výzvám. „Za první dva měsíce letošního roku byly ruské dluhopisy pro zahraniční investory mimořádně ziskové. Po dubnových sankcích však ztratily 22 %, což je nejhorší výpadek po Argentině, Turecku a Jižní Africe,“ uvedla agentura Bloomberg.


 

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …