Rusko může vyslat 20 tisíc vojáků na Ukrajinu, varoval polský premiér Tusk i NATO

06.08.2014 17:36

Ruská armáda na západní hranici soustředila jednotky o síle 20.000 mužů a hrozí nebezpečí, že je vyšle na Ukrajinu pod záminkou humanitární nebo mírové mise. Uvedla to ve středu v prohlášení zveřejněném v Bruselu mluvčí aliance Oana Lungescu. Na nebezpečí ruské intervence upozornil i polský premiér Donald Tusk a ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Rusko může vyslat 20 tisíc vojáků na Ukrajinu, varoval polský premiér Tusk i NATO
Foto: red
Popisek: Rusko

Polský předseda vlády tvrdí, že podle posledních informací se v posledních dnech zvýšilo riziko ruské intervence na Ukrajinu.

Rusko soustředilo na východních hranicích s Ukrajinou 20 tisíc bojeschopných vojáků

„Nehodláme hádat, co má Rusko v úmyslu," řekla novinářům alianční mluvčí. „Vidíme ale, co Rusko skutečně dělá, a to nás velmi znepokojuje. Rusko soustředilo na východních ukrajinských hranicích kolem 20.000 k boji připravených vojáků," prohlásila Longescu.

Podle dřívějších informací NATO, zveřejněných v červenci, udržovala ruská armáda v pohraničních oblastech kolem 10.000 až 12.000 mužů. Ukrajinské údaje hovořily až o čtyřnásobku.

Ukrajinský konflikt může Moskva využít jako záminku pro humanitární nebo mírovou misi

„Posilování ruské armády situaci vyostřuje a podkopává snahy o nalezení diplomatické cesty k řešení krize. Situace je nebezpečná," varovala mluvčí NATO. V prohlášení dodala, že Moskva může ukrajinský konflikt „využít jako záminku k zahájení humanitární nebo mírové mise" a vpádu vojsk na ukrajinský Donbas.

Podobně mluvil také ministr Sikorski v rozhovoru pro polskou televizi TVN24. „Rusko posiluje svou bojeschopnost na hranici s Ukrajinou, má tam už přes deset praporů a značné množství bojové techniky. Takové věci se dělají buď s cílem politického nátlaku, nebo v přípravě na intervenci," řekl polský ministr.

Rozhodnutí Kremlu se dozvíme velmi brzy

Sikorski nechce tvrdit, že Kreml o vpádu na Ukrajinu už rozhodl. „Dozvíme se to ale velmi brzy," řekl polské televizi. K odvrácení konfrontace a vyřešení konfliktu na ukrajinském Donbasu by podle něj přitom stačila „kapka dobré vůle".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…