Rusko nahoru, Německo dolů. A jak! MMF ukázal čísla

12.04.2023 15:10

Podle jarní prognózy Mezinárodního měnového fondu světová ekonomika vzroste za rok 2023 pouze o 2,8 procenta, v minulém roce ekonomika vzrostla o 3,4 procenta. Prognóza pro ruskou ekonomiku se již po čtvrté v řadě zlepšila a podle MMF bude stabilně růst o 0,7 procent i v tomto roce. Rusko tak zažívá podobný růst, jako všechny země eurozóny dohromady. Německo jde do recese, MMF očekává pokles ekonomiky o 0,1 procenta, němečtí ekonomové nesouhlasí. Zvýšit se má i HDP Číny.

Rusko nahoru, Německo dolů. A jak! MMF ukázal čísla
Foto: repro IMF.com, tan
Popisek: Mezinárodní měnový fond (ústředí ve Washingtonu na snímku) je mezinárodní organizace přidružená k OSN, jež si klade za cíl usnadňovat mezinárodní měnovou spolupráci

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11592 lidí
Mezinárodní měnový fond (MMF) hodnotí vývoj globální ekonomiky, a to poněkud pesimističtěji než ve své poslední prognóze v lednu. Světová ekonomika očekává nejslabší růst ve střednědobém období za posledních 30 let. Německu MMF předpovídá recesi, zatímco ruská ekonomika bude dál stabilně stoupat.

Světová ekonomika má podle prognózy MMF stoupat o 2,8 procenta kvůli vysoké inflaci a pokračujícímu konfliktu na Ukrajině. V předchozí prognóze byl očekávaný růst pro rok 2023 o 0,1 procenta vyšší. V roce 2022 ekonomika vzrostla o 3,4 procenta. „Dostáváme se do rizikové fáze, ve které zůstává ekonomický růst podle historických standardů nízký a finanční rizika se zvýšila, aniž by se inflace výrazněji obrátila,“ napsal ekonomický poradce a ředitel odboru výzkumu v MMF Pierre-Oliver Gournichas.

Německo má tento rok očekávat pokles ekonomiky o 0,1 procenta, přičemž v lednové prognóze byl ještě předpovídán růst o 0,1 procenta. Německé výzkumné ekonomické instituty nesouhlasí, a začátkem dubna ve své vlastní prognóze očekávají konjunkturu o 0,3 procenta. Psal o tom německý týdeník Die Zeit.

Mezitím prognóza pro Rusko se zlepšila. Ruská ekonomika by měla podle Mezinárodního měnového fondu dál stabilně růst. Ruský hrubý domácí produkt má v letošním roce růst o 0,7 procenta. Zpravodajský server BusinessInsider.de upozornil na fakt, že Rusko tak vykazuje téměř stejně vysoký ekonomický růst jako všechny země eurozóny dohromady.

Prognóza ruské ekonomiky byla Mezinárodním měnovým fondem zvýšena již potřetí v řadě. V červenci 2022 byla předpověď pro ruskou ekonomiku v negativních hodnotách, očekáván byl pro rok 2023 propad o 3,5 procenta. Na podzim se prognóza snížila na 2,3 procenta a v lednu už přešla do hodnot kladných, kde se ruská ekonomika měla zvýšit o 0,4 procenta. Ekonomové poukazují na to, že ruská vláda ekonomiku posiluje vysokými výdaji na obranný průmysl a pomocí domácnostem.

Hrubý domácí produkt Číny se má v tomto roce zvýšit o 5,2 procenta. Na rok 2024 měnový fond predikuje růst o 4,5 procenta. Za tímto růstem dle MMF stojí znovuotevření čínské ekonomiky, přičemž pozitivní ekonomické dopady to bude mít i na země se silnějšími obchodními vazbami k Číně nebo na země opírající se o čínský cestovní ruch, píše o tom čínská zpravodajská stanice XinhuaNet.

„Hlavní síly, které ovlivnily svět v roce 2022 – monetární přístup centrálních bank k zmírnění inflace, omezené fiskální rezervy na absorbování šoků uprostřed historicky vysoké úrovně dluhu, prudký nárůst cen komodit a geo-ekonomická fragmentace v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a znovuotevření čínské ekonomiky – pravděpodobně budou pokračovat i v roce 2023. Tyto faktory jsou však nyní překryty novými obavami o finanční stabilitu,“ varuje v prognóze MMF a neočekává, že by se inflace ve většině případů měla vrátit na své cílené hodnoty dříve než před rokem 2025, informuje americký server CNBC.

Celá prognóza Mezinárodního měnového fondu vydaná 11. dubna 2023 je pro přečtení zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak podle sankcí EU /asi desáté vydání / se mělo Rusko ekonomicky už dávno zhroutit a měla tam být hladová revoluce !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 12.04.2023 16:52:00
Putin už vloni zvedal důchody a inflace je tam tak malá že si jí tam nikdo nevšimnul !

|  18 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…