Rusko obvinilo USA ze snahy oživit studenou válku

12.12.2014 21:54

Rusko se dnes dotčeně ohradilo proti zákonu o podpoře svobody na Ukrajině, který ve čtvrtek schválily obě komory amerického Kongresu. Zákon kritizuje ruský tlak na Kyjev a otevírá dveře k dodávkám zbraní Ukrajině a k rozšíření protiruských sankcí. Podle Moskvy Washington usiluje o blokování rusko-americké spolupráce, ale Rusko se prý vydírání a hrozbám nepoddá.

Rusko obvinilo USA ze snahy oživit studenou válku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

„Zákon vyvolává hluboké politování svým otevřeně konfrontačním charakterem. Spojené státy znovu Rusko bezdůvodně obviňují a vyhrožují sankcemi. Poslanci (Kongresu) i prezident Obama dělají všechno pro to, aby zničili předivo vztahů mezi USA a Ruskem," uvedl v prohlášení mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič.

„Rusko se ale vydírání nepoddá, neobětuje své národní zájmy a nedopustí vměšování do svých vnitřních záležitostí," zdůraznil ruský mluvčí.

Washington se prý pokouší obrátit kolo dějin

Zákon o podpoře ukrajinské svobody, který podléhá podpisu prezidenta Baracka Obamy, přijaly obě komory jednomyslně, bez diskuze a aklamací, tedy obecným souhlasem bez hlasování. Zákon mimo jiné doporučuje rozšířit rozhlasové vysílání v zemích bývalého Sovětského svazu, které má být protiváhou ruské propagandy.

Navrhuje rozšířit už existující protiruské sankce na osoby a firmy, které provokují nestabilitu na Ukrajině, v Moldavsku, Gruzii a Sýrii. V případě výpadků v dodávkách zemního plynu členským státům NATO se má na sankčním seznamu USA ocitnout i ruský monopolní vývozce Gazprom.

Rusku podle Lukaševiče vadí, že zákon „slibuje Kyjevu zbraně, aby mohl pokračovat v silové operaci na Donbasu, a navíc otevřeně vyzývá k využití nevládních organizací k ovlivňování vnitřních poměrů v Rusku". Washington se podle mluvčího pokouší obrátit kolo dějin zpět do období studené války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…