Rusko porušuje vše, dokud není absolutně slabé, varoval expert z FSV. Bavíme se o Putinovi, to je problém

16.03.2022 20:16

Celý den přicházejí informace o tom, že se možná blíží dohoda Ruska a Ukrajiny, ale že vyjednávání jsou obtížná. O tom, jakou váhu těmto informacím aktuálně přisuzovat, hovořil ve studiu ČT24 Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK). Podle něj jsou zcela namístě obavy, že Rusko případnou mírovou dohodu stejně poruší. K jednání je nyní kvůli situaci na ukrajinském území spíše donuceno.

Rusko porušuje vše, dokud není absolutně slabé, varoval expert z FSV. Bavíme se o Putinovi, to je problém
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

V současnosti se mluví o neutralitě, ke které se snad Ukrajina blíží, a také o tom, že se Ukrajina vzdává svých ambicí vstoupit do NATO. „To jsou určitě vše otázky, které jsou nepochybně oběma stranami nadále projednávány. Nejsou to ale otázky, které jsou na čelném místě,“ míní Šíř.

„Aby se mohlo hovořit o nějakém pokroku, je třeba dosáhnout zastavení palby. Potenciální neutralita Ukrajiny spojená s bezpečnostními zárukami, to by samozřejmě muselo být řešeno na daleko širší úrovni se zapojením případných garantů,“ doplnil.

Ukrajinci při jednáních s Rusy požadují příměří a stažení ruských vojsk.

Je vůbec možné od jakékoli dohody s Ruskem čekat, že dohoda skutečně vyřeší situaci a bude dodržována? „Vladimir Putin porušil veškerá možná tabu,“ narážel Šír na závažné mezinárodní zločiny, zločiny proti míru, válečné zločiny apod.

Takové obavy jsou tedy zcela namístě. Je tu dlouholetá zkušenost s tím, že Rusko, dokud není zataženo do absolutně slabé pozice, má tendenci porušovat vše, co porušovat může.

Rusové sami sebe chápou jako velmoc. To znamená jako stát, který si může dovolit chovat se mimo jakýkoli rámec.

„Závazky, ke kterým by se Rusko mělo zavázat, by samozřejmě vyžadovaly, aby byly podepřeny reálnými kroky. Bavíme se ale o Putinovi, a to je problém,“ uvedl analytik Institutu mezinárodních studií FSV UK.

Je Rusko na ukrajinském bojišti v takové situaci, že nyní musí jednat? „Určitě se Rusům operace nedaří tak, jak si naplánovali. Kyjev stále nedobyli a Ukrajina klade neskutečný odpor, to vyvolává v Rusku frustraci. Indikací, zda Rusko jedná v dobré víře a vážně, je vícero, v ruských médiích vidíme stále ty samé narativy ohledně denacifikace, že Ukrajina jakoby vyrábí zbraně hromadného ničení, které Rusko ohrožují,“ dodal Šír, že zřejmě proto ruská strana jednání bere vážně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…