Rusko potvrdilo výbuch jaderné rakety. Celkem mělo zemřít pět lidí

11.08.2019 17:19

Ruský prezident Vladimir Putin v roce 2018 tvrdil, že Rusko má k dispozici raketu na jaderný pohon, kterou nedokáže zastavit žádný ze současných protiraketových systémů. Teď se však zdá, že tato nová technologie není bez problémů. Na severu Ruska došlo při testech k výbuchu jedné z raket, po které bohužel zemřelo pět lidí. Ruská firma Rosatom uvolnila médiím informace o neštěstí.

Rusko potvrdilo výbuch jaderné rakety. Celkem mělo zemřít pět lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

V Archangelské oblasti na severu Ruska došlo ve čtvrtek k výbuchu, po kterém byla uzavřena zátoka Bílého moře a v místě na krátko významně vzrostla radiace. ČTK s odvoláním na ruské zdroje napsala, že lidé v oblasti Archangelska začali skupovat jód jako obranu před možným ozářením.

Úřady napřed tvrdily, že při explozi zemřeli dva lidé, později přiznali pět mrtvých. O smrti pěti svých pracovníků informovala firma Rosatom, stojící v čele civilního a vojenského jaderného průmyslu v zemi.

„V důsledku nehody na vojenském výcvikovém středisku v oblasti Archangelska bylo při testování kapalného pohonného systému zabito pět zaměstnanců Státní atomové energetické společnosti,“ stojí v tiskovém prohlášení Rosatomu.

Další tři lidé byli zraněni, ale prý již jim je poskytována veškerá pomoc.

Společnost také přislíbila, že se postará o rodiny zemřelých zaměstnanců. 

„Jejich rodinám bude poskytnuta pomoc a podpora. Světlá vzpomínka našich soudruhů navždy zůstane v našich srdcích,“ stojí také v prohlášení.

Firma Rosatom sice v textu prohlášení přímo nezmínila, že došlo k výbuchu  rakety s jaderným pohonem, ale přiznává, že šlo o raketu s izotopovými zdroji energie v kapalném pohonném systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …