Rusko prý postupně ztrácí jednoho ze svých věrných spojenců

28.11.2014 10:10

John Lough z britského think tanku Chatham House si všímá změny postoje německé diplomacie vůči Rusku. Německo se prý na Rusko nyní dívá mnohem kritičtěji a ještě před několika lety tak blízké vzájemné vztahy začínají být minulostí.

Rusko prý postupně ztrácí jednoho ze svých věrných spojenců
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

Německá politika vůči Rusku se podle Lougha od začátku krize na Ukrajině značně změnila. „Od zpočátku velmi blízkých postojů se nyní Německo od Ruska postupně odvrací a naopak se staví do čela západních zemí, které Rusko nejvíce kritizují. A to přesto, že právě Německo má s Ruskem nejvíce rozvinuté ekonomické i politické vztahy. Přitom ještě před deseti lety mohli němečtí politici tvrdit, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou nejlepší za posledních sto let," poukazuje Lough. 

„Domnívali se, že v podobě německy mluvícího ruského prezidenta s náklonností k Německu se nabízí ideální příležitost k prohloubení vzájemných vztahů. V rámci tohoto procesu mělo rovněž dojít k začlenění Ruska do Evropy. Německo bylo Moskvě vděčné, že souhlasila s ukončením studené války, navíc mírovou cestou a za příznivých podmínek pro Němce," zdůvodňuje Lough. 

Kancléřka Merkelová, ministr zahraničí Steinmeier a i další ministři německé vlády však nyní podle mínění Lougha sdílí v otázkách ukrajinské krize společný postoj. „Shodují se na tom, že snaha o `modernizaci partnerství` nemůže být nadále realizována, pokud druhá strana tyto vize rovněž nesdílí. Berlín navíc postupuje ve shodě i s Varšavou, což je pilířem celkové zahraniční politiky Evropské unie vůči krizi na Ukrajině. Stejného názoru jsou dokonce nyní i zpočátku váhající představitelé německé podnikatelské sféry. A to i přesto, že se export německého zboží do Ruska snížil o 20 % a to může mít za následek ztrátu 50 až 60 tisíc pracovních míst v zemi," všímá si Lough. 

„Svůj nový a nesmlouvavý postoj dala Merkelová najevo po bezvýsledné schůzce s Putinem, jež se konala v rámci summitu G20 v Brisbane, když prohlásila, že `zastaralé myšlení v oblasti sfér vlivu, jež pošlapává mezinárodní právo, nesmí dostat prostor`. Vedle toho Merkelová také avizovala, že `stávající politika EU, jež politicky i ekonomicky podporuje Ukrajinu, společně s pevným postojem vůči sankcím, bude pokračovat tak dlouho, jak jen to bude nutné`," cituje Lough německou kancléřku. 

Lough se domnívá, že žádný pokrok nepřinesla ani návštěva ministra Steinmeiera v Kyjevě a Moskvě, kde se setkal s oběma prezidenty. „Německý diplomat po návratu domů prohlásil, že se mu chce věřit, že Rusko nehodlá zničit územní celistvost Ukrajiny, ale fakta zatím mluví jinak. V souvislosti s tím německý ministr navrhl, aby se uskutečnila schůzka mezi reprezentanty EU a Euroasijské unie, jejímž je Rusko zakládajícím členem. Cílem společného jednání by mělo být nalezení způsobu, jak snížit napětí ve vzájemných vztazích," informuje Lough. 

Zdá se, že tato iniciativa má odvrátit znepokojení Ruska nad tím, že by již podepsaná Dohoda o přidružení mohla mít negativní vliv na fungování Euroasijské unie. A to především z důvodu, že by zboží z EU mohlo být na Ukrajině „přeznačeno" a do Ruska by se tak mohlo dostávat podle podmínek obsažených v dohodě o volném obchodu mezi Ukrajinou a Ruskem. „Stručně řečeno, zboží z EU by se na ruské trhy dostávalo bez cla," informuje Lough. 

„Je ovšem těžké pochopit, jak je možné dosáhnout průlomu v tak pozdním termínu, kdy už byla lhůta pro zavedení cla na zboží z EU v Ukrajině vrácena zpět do konce příštího roku. Právě proto, aby se poněkud snížily obavy Ruska," pochybuje Lough.

„Bez nového pohledu Německa na ruské vměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny by nikdy EU nemohla přikročit k uvalení sankcí. Postoj německé diplomacie je logickým vyústěním situace, kdy za poslední měsíce nebylo dosaženo při jednáních prakticky žádných úspěchů. Další a jistě ještě větší výzvou pro německé politiky však bude přesvědčit daňové poplatníky, aby přispěli do evropského balíčku určeného pro stabilizaci krachující Ukrajiny," konstatuje Lough.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…