Rusko v odvetě vypovídá diplomaty, vůči Británii navíc ještě přitvrdilo

30.03.2018 20:12

Rusko dnes ohlásilo reciproční vyhoštění diplomatů dalších zemí, které se tento týden připojily k Británii a v rámci reakce na aféru otravy dvojího agenta v Anglii vypověděly desítky Rusů. Vůči Londýnu, s nímž už jednu výměnu po 23 diplomatech absolvovala, přitom Moskva přitvrdila, když Brity požádala, aby stáhli další své lidi z Ruska a vyrovnali tak počet ruských diplomatů, kteří zbyli v Británii. Vyhošťovací operace se týká i tří českých diplomatů působících v Rusku. Vztahy Moskvy a Prahy navíc zasáhla informace, že Česko vydalo Američanům ruského občana obviněného z hackerství, o kterého mělo zájem i Rusko.

Rusko v odvetě vypovídá diplomaty, vůči Británii navíc ještě přitvrdilo
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Ruské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo velvyslance 23 států, které projevily solidaritu s Británií, jež obviňuje Moskvu, že stojí za otravou bývalého ruského tajného agenta, jenž v minulosti pracoval pro britskou tajnou službu. Moskva informovala, že velvyslancům předává protestní nóty a oznamuje reciproční vypovězení jejich diplomatů. Ruské diplomaty vykázaly téměř tři desítky zemí, které včetně Británie společně vypověděly na 150 Rusů. Představitele čtyř zemí – Belgie, Maďarska, Gruzie a Černé Hory – dnes Moskva nevypověděla, vyhradila si ale právo učinit tak v budoucnu. Česko vypovědělo tři ruské diplomaty, stejný počet českých diplomatů proto musí opustit Rusko. Čas mají do 5. dubna.

Litva, která stejně jako Česko vyhostila tři ruské diplomaty a která nyní musí tři své diplomaty z Ruska stáhnout, označila postup Moskvy za nevyvážený. „Litva má v Rusku méně diplomatů než Rusko v Litvě,“ uvedlo litevské ministerstvo zahraničí. Ve stejné situaci je i Česko. Není ale známo, že by podobnou stížnost vyslovila rovněž Praha.

Podobné početní nevyváženosti nyní využívá Rusko vůči Británii. Londýn dostal měsíc na to, aby zmenšil svůj diplomatický sbor v Moskvě na velikost ruské diplomatické mise v Británii. Přesný počet britských diplomatů, kterých se to týká, nebyl zatím zveřejněn.

Moskva dodala, že k vyhoštění diplomatů západních zemí z Ruska vedly britské provokativní akce. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes přitom řekl, že ruský prezident Vladimir Putin nadále upřednostňuje urovnání vztahů se Západem, a to i přes vzájemné vyhoštění diplomatů.

Britské ministerstvo zahraničí označilo reciproční odpověď Ruska za politováníhodnou.

Americký Bílý dům v noci na dnešek uvedl, že rozhodnutí vyhostit 60 amerických diplomatů, které Moskva ohlásila již ve čtvrtek, bylo očekávané a znamená další zhoršení americko–ruských vztahů. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová dodala, že je očividné, že Rusko nemá o dialog zájem. „Vyhrazujeme si právo odpovědět,“ uvedla. Poznamenala také, že USA ruský krok nepovažují za diplomatickou reciprocitu, neboť Washington ve spolupráci s dalšími britskými spojenci vyhostil špiony.

Vztahy Moskvy a Prahy dnes poznamenala i zpráva, že Česko předalo Američanům ruského občana Jevgenije Nikulina, který je v USA obviněn z hackerství a jehož vydání požadovalo rovněž Rusko. Ruská diplomatická mise v Praze sdělila, že o českém rozhodnutí nebyla informována, a mluvčí velvyslanectví Alexej Kolmakov označil Nikulinovo předání do Spojených států za zklamání pro Rusko. „Praha opět upřednostnila notorickou spojeneckou solidaritu, aniž by vzala v úvahu faktory a okolnosti tohoto případu,“ řekl Kolmakov. Naopak americké velvyslanectví v Praze Nikulinovo vydání uvítalo. Podle něj Washington oceňuje dlouhodobou spolupráci s ČR v otázkách spravedlnosti. „Tato spolupráce, kterou posiluje sdílený princip vlády práva, byla vždy založena na důvěře, respektu a společném cíli chránit naše země před zločinem,“ uvedlo velvyslanectví v prohlášení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…