Rusko vyjednalo stavbu námořní základny při Rudém moři. Zakotví tam i jaderné lodě

14.02.2023 17:42

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov navštívil minulý týden Súdán, Irák, Mali nebo Jihoafrickou republiku s cílem posílit hospodářské vazby a podle západních představitelů zejména posílit vliv Ruska v arabském světě a Africe. V Súdánu například Rusko plánuje vybudovat námořní základnu na pobřeží Rudého moře, kde by měly kotvit až čtyři ruské lodě včetně jaderných.

Rusko vyjednalo stavbu námořní základny při Rudém moři. Zakotví tam i jaderné lodě
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

Lavrov navštívil Súdán v rámci svého afrického turné, jehož cílem je rozšíření vlivu v oblasti. Server Al Jazeera upozorňuje, že Súdán byl odříznut od miliard dolarů mezinárodního financování poté, co vojenští vůdci svrhli v roce 2021 Západem podporovanou přechodnou vládu.

Súdánská vládnoucí vojenská rada se po návštěvě Lavrova zavázala, že Rusku umožní otevřít námořní základnu na pobřeží Rudého moře, což je strategická oblast, kde o vliv soupeří také země Perského zálivu a Turecko. Rusko by tím také dostalo možnost ovlivňovat lodní dopravu přes Suezský průplav.

Podle serveru Alarabia.net už súdánská vojenská rada dohodu s Ruskem o námořním přístavu schválila. Dohoda nyní čeká na vytvoření civilní vlády a zákonodárného orgánu, aby mohla být ratifikována předtím, než vstoupí v platnost. Úředníci uvedli, že Moskva splnila poslední požadavky Súdánu včetně poskytnutí většího množství zbraní a vybavení.

„Vyřešili všechny naše obavy. Dohoda je po vojenské stránce v pořádku,“ uvedl jeden z úředníků. Dohoda umožňuje Rusku zřídit námořní základnu až s 300 ruskými vojáky a současně ponechat až čtyři námořní lodě včetně jaderných ve strategickém súdánském přístavu v Rudém moři.

Výměnou za to Rusko poskytne Súdánu zbraně a vojenské vybavení. Dohoda má trvat 25 let s automatickým prodloužením o deset let, pokud žádná ze stran nebude mít námitky.

Súdán nemá parlament od dubna 2019, kdy si lidové povstání vynutilo vojenské svržení dlouholetého autokrata Umara al-Bašíra. Země se zmítá v politickém chaosu od října 2021, kdy vojenský převrat zmařil její krátkodobý přechod k demokracii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…