Rusko za své akce zaplatí, pohrozil Obama po jednání s Merkelovou

02.05.2014 19:05

„Pokud Rusko nezmění svůj postoj, bude muset čelit následkům,“ pohrozil představitelům Ruské federace americký prezident Barack Obama na tiskové konferenci po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkel. Zdůraznil, že Německo a Spojené státy zastávají v případě ukrajinské krize jednotnou vizi.

Rusko za své akce zaplatí, pohrozil Obama po jednání s Merkelovou
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„Jsem rád, že jste přijala naše pozvání,“ poděkoval Obama Merkel za její návštěvu Bílého domu. Prozradil, že spolu debatovali nejen o situaci na východní Ukrajině, ale i o bezpečnosti obecně, o energetických zdrojích a jejich diverzifikaci, o Íránu, o problematice jaderných zbraní a o podpoře opozice v Sýrii.

Spojené státy americké a Německo se podle jeho slov shodují na tom, že Rusko musí zaplatit za své akce. „Chtěl bych vám poděkovat, že jste silným partnerem v problematice Ukrajiny. Naše státy stojí sjednoceny,“ poznamenal směrem ke kancléřce. Německo prý také podpoří jednotky NATO v pobaltských státech.

Rusko musí separatisty odzbrojit

Obama dále prohlásil, že separatisté na východě Ukrajiny nejsou jen obyčejnými občany, ale přijímají podporu ze strany Ruska. A to podle jeho slov musí přestat. „Rusko musí využít svého vlivu, aby separatisty odzbrojilo, a tak potlačilo další násilí,“ konstatoval. Pokud se tak nestane, G7 prý disponují nástroji, které mohou zaměřit na sektory ruské ekonomiky, a nebudou se je zdráhat použít.

„Ukázalo se, jak je v této době důležité transatlantické spojenectví,“ hodnotila schůzku Merkel. Podle jejího názoru ruský prezident Vladimir Putin svým chováním porušuje poválečné rozložení Evropy. Za zásadní označila blížící se ukrajinské volby, v nichž si ukrajinský lid rozhodne o své budoucnosti. A úkolem NATO bude dohlédnout, aby proběhly řádně a bez potíží.

„My chceme řešení krize diplomatickou cestou, ale záleží na Rusku, jakým směrem se vydá,“ uzavřela kancléřka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…