Rusko žádá snížení počtu pracovníků české ambasády najatých na místě

22.04.2021 22:15

Český ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) dnes oznámil, že Česko omezí počet pracovníků na ruském velvyslanectví v Praze podle personálního stavu na české ambasádě v Moskvě. Ruské ministerstvo zahraničí poté vzneslo požadavek, aby byl snížen počet pracovníků české ambasády v Moskvě s přihlédnutím k rozdílným počtům zaměstnanců, kteří jsou najímáni přímo na místě.

Rusko žádá snížení počtu pracovníků české ambasády najatých na místě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka a senátor Alexandr Baškin

Ruská diplomacie důrazně protestuje proti tomu, že Česko omezí počet pracovníků na ruském velvyslanectví v Praze podle personálního stavu na české ambasádě v Moskvě. Vyhrazuje si právo na další kroky v případě, že Praha bude dál pokračovat v „hysterické protiruské kampani“.

Podle ruské strany v současnosti panuje mezi velvyslanectvími disproporce, pokud jde o jejich zaměstnance najaté přímo na místě, tedy ruské občany v Rusku a občany ČR v Praze. Ruské ministerstvo zahraničí si proto dnes předvolalo českého velvyslance Pivoňku a předneslo mu požadavek, aby byl snížen počet pracovníků české ambasády v Moskvě s přihlédnutím k rozdílným počtům zaměstnanců, kteří jsou najímáni přímo na místě.

Podle diplomatických zdrojů ČTK zaměstnává české velvyslanectví v současnosti okolo 110 ruských občanů. Patří pod ně totiž formálně například také komplex Českého domu s ubytovacími kapacitami a restaurací nebo konzuláty v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Ruské velvyslanectví v Praze zaměstnává podle dostupných údajů jen asi 15 či 20 občanů ČR.

Na českém velvyslanectví v Moskvě po odjezdu vyhoštěných zůstalo sedm diplomatů a 25 takzvaných administrativně-technických pracovníků, upřesnil dnes Kulhánek. Podle něho proto Prahu bude muset opustit 63 zaměstnanců ruské ambasády, aby personální stavy na obou velvyslanectvích odpovídaly.

Mezi Českou republikou a Ruskem se rozhořel diplomatický spor kvůli důvodnému podezření na zapojení ruských zpravodajců do exploze muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Z Prahy tento týden muselo odcestovat 18 pracovníků ruského velvyslanectví, identifikovaných českými službami jako zpravodajci.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…