Rusko zkouší odvetu: Biden, Blinken, Clintonová a další na černé listině

15.03.2022 18:08

Rusko uvalilo sankce na amerického prezidenta Joea Bidena nebo ministra zahraničí Antonyho Blinkena v reakci na dříve přijatá opatření Západu proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a jeho blízkým spolupracovníkům. Na ruském sankčním seznamu jsou i bývalá prezidentská kandidátka Hillary Clintonová nebo šéf CIA William Burns.

Rusko zkouší odvetu: Biden, Blinken, Clintonová a další na černé listině
Foto: The White House
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Sankce byly podle Moskvy uvaleny „na základě reciprocity“ v reakci na dříve schválené sankce Západu. „Je to nevyhnutelný důsledek extrémně rusofobního postoje současné americké administrativy, která v zoufalé snaze udržet americkou hegemonii odhodila veškerou slušnost,“ stojí v prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Podle prohlášení resortu diplomacie však dveře pro oficiální kontakty se sankcionovanými osobami zůstávají otevřené. „Neodmítáme udržovat oficiální vztahy, pokud odpovídají našim národním zájmům, a v případě potřeby budeme s osobami, které se objevily na černé listině, i nadále připravovat kontakty na vysoké úrovni,“ uvedl resort v prohlášení podle serveru Financial Times.

„V blízké budoucnosti budou následovat nová oznámení o rozšíření sankčního seznamu o nejvyšší americké představitele, vojáky, zákonodárce, podnikatele, experty a osoby z médií, které jsou rusofobní nebo přispívají k podněcování nenávisti vůči Rusku a zavádění omezujících opatření,“ dodalo ministerstvo.

Na sankčním seznamu se kromě prezidenta Bidena nachází také Bidenův syn Hunter, bývalá ministryně zahraničí a prezidentská kandidátka Hillary Clintonová, současný ministr obrany Lloyd Austin, ředitel CIA William Burns či mluvčí Bílého domu Jen Psakiová a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…