Rusku sankce EU nevadí, Ukrajina je prý důležitější

07.03.2014 10:55

Bez překvapení a větších obav přijali dnes ruští diplomaté sankce, o nichž ve čtvrtek v Bruselu rozhodl summit Evropské unie. Unijní špičky se rozhodly pozastavit rozhovory s Ruskem o vízech a obchodní dohodě a v případě absence přímých jednání Moskvy s Kyjevem pohrozily Rusku dalšími sankcemi. EU rovněž podpořila rozhodnutí pozastavit přípravu summitu G8 (sedm nejvyspělejších zemí světa a Rusko) v ruském Soči.

Rusku sankce EU nevadí, Ukrajina je prý důležitější
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

Podle Vladimira Čižova, stálého ruského představitele při EU, nepřinesl čtvrteční summit nic nového a jeho výsledky bylo možné očekávat. Jednání o uvolnění víz a obchodní dohodě podle ruského diplomata stejně stagnovala a bez schůzky skupiny G8 se Rusko obejde. „Ukrajina je pro nás mnohem důležitější," řekl Čižov.

Řada vlivných ruských organizací přijala západní sankce jako důvod k novým projevům loajality vůči Kremlu. Ruský tisk dnes informoval o otevřeném dopisu ruského svazu spisovatelů, který literáti sepsali na podporu prezidenta Vladimira Putina. „Destruktivní síly Západu zahájily otevřený útok na hlavní mravní výsledek druhé světové války - na zákaz ideologie fašismu a nacismu," uvádí se v otevřeném dopisu.

Sbírky na pomoc obyvatelům Krymu

Desítky ruských regionů, autonomních republik a oblastí ohlašují veřejné sbírky na pomoc obyvatelům Krymu a připravují tábory pro uprchlíky. V Novosibirsku, Saratově, Nižním Novgorodu a dalších městech se konají mnohatisícové demonstrace na obhajobu práv ruskojazyčné menšiny na Ukrajině.

Média plní informace historiků o zvěrstvech ukrajinských nacionalistů za druhé světové války a ruská generální prokuratura údajně vyšetřuje výhrůžky smrtí, které prý gubernátorům čtyř ruských oblastí adresovali členové dosud neznámé ukrajinské ultrapravicové organizace „Posvátné bratrstvo černého kříže".

Ruští vyšetřovatelé dnes ohlásili nové důkazy o údajné spolupráci ukrajinských nacionalistů s teroristy ze severního Kavkazu. Mluvčí vyšetřovatelů Alexandr Markin podle agentury ITAR-TASS oznámil, že prokuratura zahájila trestní stíhání Ukrajince Oleksandra Muzyčka, který byl zapojen do bojových oddílů severokavkazského teroristy Šamila Basajeva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…