Rusku vládne zlý kouzelník a vše je podřízeno jeho (zlo)vůli. Geopolitolog Romancov se rozepsal při výročí

18.09.2014 8:21

K nejnovějšímu komentáři na téma Rusko posloužilo politickému geografovi Michaelu Romancovovi výročí vpádu SSSR do Polska v roce 1939. Interpretace tohoto historického momentu podle něj ukazuje, jak Rusko lže samo sobě a nic nepochopilo. Proto bychom se ani my neměli snažit tuto zemi pochopit.

Rusku vládne zlý kouzelník a vše je podřízeno jeho (zlo)vůli. Geopolitolog Romancov se rozepsal při výročí
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Dominující názor, že nemravný pakt byl ukázkou Stalinova politického génia, podle Romancova ukazuje, proč je Rusko nepochopitelnou zemí. Toho si všimli již státníci minulosti, kteří o velké říši Východu mluvili jako o „hádance“. Winston Churchill kdysi nabídl vysvětlení, že klíčem k této hádance je ruský národní zájem.

Podle Romancova se ale slavný britský premiér, i všichni další mýlí, protože nic jako ruský národní zájem neexistuje. V Rusku to podle něj chodí tak, že se vždy hájí pouze soukromé zájmy absolutistického vládce, který si bere velkou zemi jako rukojmí.

„Charakter politického systému tehdejšího SSSR, stejně jako dnešního Ruska, zřetelně ukazuje, že vše je podřízeno (zlo)vůli jednoho muže,“ píše Romancov ve svém komentáři pro Lidové noviny.

Naše politické elity podle něj dělají chybu, když se snaží Rusko a jeho vládce pochopit. „Nechtějí vidět nedemokratičnost a monstrózní zkorumpovanost putinovského režimu, akceptují jeho pohled na historii a z ní odvozená `práva`,“ vyčítá politický geograf.

Proto by podle něj měl být dán prostor i kritickému hlasu ruské intelektuální elity, která varuje před tím, že jejich země opakuje své histrorické chyby a dostala se do spárů „zlého kouzelníka“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…