Ruský historik Zubov bude mít přednášku na Masarykově univerzitě

09.05.2014 6:58

Ruský historik Andrej Zubov, který dostal výpověď z moskevské diplomatické akademie za kritiku obsazení Krymu, bude mít dnes přednášku na Masarykově univerzitě v Brně. ČTK o tom informovala mluvčí univerzity Tereza Fojtů. Zubov dostal několik pracovních nabídek od zahraničních univerzit včetně té brněnské. Historik však už v minulosti oznámil, že chce zůstat v Moskvě.

Ruský historik Zubov bude mít přednášku na Masarykově univerzitě
Foto: red
Popisek: Rusko

Přednáška s následnou diskusí začne v 10:00 na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Zubov slíbil přijet do Brna poté, co mu Masarykova univerzita nabídla na konci března místo. „Možností jsme vyjádřili solidaritu k člověku. Pokud je kritika demokratická a založená na respektování svobod, nikdo by neměl přijít o práci jen proto, že kritizuje stát," řekla už dříve ČTK Fojtů. Dodala, že Zubov jako uznávaný historik a politolog by byl pro akademickou obec Masarykovy univerzity velkým přínosem.

Ruský historik vyvolal pozornost médií článkem v listu Vedomosti, v němž srovnával ruský postup vůči Krymu s politikou nacistického Německa před druhou světovou válkou. Zanedlouho poté byl propuštěn. Vedení akademie uvedlo, že vědomě a opakovaně porušoval akademická pravidla a jeho postoj k zahraniční politice Ruska vyvolává rozhořčení v univerzitních kruzích a poškozuje vzdělávací a výchovný proces.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…