Ruský humanitární konvoj mířící na východ Ukrajiny vzbuzuje pochybnosti

12.08.2014 12:39

Z Moskevské oblasti v noci na dnešek vyjela kolona 280 nákladních automobilů se dvěma tisíci tunami humanitárního nákladu pro východní Ukrajinu, oznámily ruské úřady. Konvoj vypravilo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Nákladní automobily vezou potraviny, léky a zdravotnické potřeby a mobilní elektrické generátory, uvedla agentura ITAR-TASS.

Ruský humanitární konvoj mířící na východ Ukrajiny vzbuzuje pochybnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Velvyslanectvím Ruské federace v Praze byl postaven tzv. MikroMaidan na protest proti Vladimiru Putinovi a na podporu Kyjeva

Podle ukrajinského vyjednávače, exprezidenta Leonida Kučmy, budou ruskou pomoc provázet zahraniční pozorovatelé, rozdá se spolu s pomocí od Evropské unie a Spojených států a „ani gram" nemají dostat ozbrojení separatisté.

O záměru vyslat na Ukrajinu humanitární pomoc v pondělí ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovořil s předsedou Evropské komise Josém Barrosem. Šéf bruselské exekutivy Moskvu upozornil, že humanitární pomoc nesmí být použita jako zástěrka pro vojenský zásah ruské armády na Ukrajině.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí prohlásil, že vyslání humanitárního konvoje bylo dohodnuto s ukrajinskou vládou. „Všichni doufáme, že naši humanitární akci nebudou naši západní partneři brzdit," konstatoval ruský ministr.

Může to být pláštík pro ruskou vojenskou přítomnost u Doněcku a Luhansku

Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius dnes varoval, aby ruský konvoj nebyl pláštíkem pro pokus o zavedení ruské stálé přítomnosti u Doněcku a Luhansku, bašt rebelů na východě Ukrajiny. „Musíme být krajně opatrní," nabádal v rozhlasovém rozhovoru ministr. Dodávka pomoci je prý akceptovatelná jedině v případě, že ji povolí Červený kříž a Kyjev. „Tato otázka ale dosud není vyřešena. V takovém případu nelze vjezd povolit," prohlásil podle agentury ITAR-TASS.

Mluvčí Kremlu tvrdí, že jde jen o humanitární záležitost

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov v dnešním rozhovoru pro list The Financial Times uvedl, že humanitární kolona vstoupí na území Ukrajiny v prostoru dohodnutém s Kyjevem. Misi prý organizuje Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), konvoj je ale čistě ruský. Podle Peskova jde o výlučně humanitární záležitost, tvrzení o skryté vojenské akci je prý „absolutně absurdní". Rusko u ukrajinských hranic shromáždilo podle Kyjeva na 45.000 vojáků. NATO upozornilo na „vysokou pravděpodobnost" ruské intervence.

Ukrajinská vláda ruský záměr vyslat na východ Ukrajiny konvoj s pomocí kritizovala. Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí uvedl, že kolona s humanitární pomocí může vstoupit na ukrajinské území jen za jasně vymezených podmínek. Jejím organizátorem přitom nemůže být Rusko, ale Červený kříž.

Ruská kolona přiveze pomoc do Luhansku

„Kolona pojede pod záštitou MVČK a bude doprovázena zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE)," řekl agentuře Interfax-Ukrajina exprezident Kučma, fungující jako vyjednávač. V pondělí se podle něj s OBSE, Ruskem i zástupci doněckých rebelů dohodlo, že kolona překročí ukrajinské hranice v Charkovské oblasti a odtud pojede do Luhansku, kam má být dopravena i pomoc z Ukrajiny, Evropské unie a USA.

„Pomoc potřebují hlavně nemocnice, jesle a školky, internáty a další potřební lidé. Ani jediný gram by ale neměli dostat ozbrojenci," řekl.

Americký prezident Barack Obama v pondělí v telefonickém rozhovoru s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem řekl, že jakýkoli ruský zásah na Ukrajině provedený bez souhlasu Kyjeva by byl nepřijatelným porušením mezinárodního práva.

Konvoj dorazí na ukrajinské hranice za dva až čtyři dny

Vedení MVČK ve svém ženevském sídle vydalo v pondělí prohlášení, podle něhož je organizace ochotna dodání ruské humanitární pomoci zajistit. MVČK ale žádá, aby mu ruské úřady předaly podrobné informace o objemu a typu pomoci, kterou chce na východ Ukrajiny vyslat. Výbor Červeného kříže dodal ukrajinským a ruským úřadům příslušný dokument, který podmínky humanitární pomoci obsahuje.

Podle ruských úřadů veze kolona na Ukrajinu mimo jiné sto tun cukru, 62 tun dětské výživy a 12.000 spacích pytlů. Kdy dorazí k ukrajinským hranicím, úřední zpráva neuvádí. Tisícikilometrová cesta podle agentur potrvá asi dva či tři dny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…