Ruský politik obvinil českou tajnou službu z tlaku na podnikatele

20.11.2018 17:13

Česká tajná služba vyvíjí nátlak na podnikatele, kteří chtějí působit na Krymu. Novinářům to dnes ve správním středisku anektovaného Krymu Simferopolu řekl Andrej Kulik, první náměstek ministra pro hospodářský rozvoj v krymské vládě dosazené Moskvou. Mluvčí českého Ministerstva obrany Jan Pejšek informaci označil za nesmysl, který úřad nebude komentovat. Pod Ministerstvo obrany spadají vojenská rozvědka a kontrarozvědka Vojenské zpravodajství.

Ruský politik obvinil českou tajnou službu z tlaku na podnikatele
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Kulik na příkladu České republiky dokumentoval údajný tlak západních tajných služeb na podnikatele, kteří chtějí na Krymu působit. Hovořil o „mentálních omezeních spojených s činností tajných služeb těch či oněch zemí“, které brání nebo přinejmenším omezují možnost svobodného pohybu podnikatelů po anektovaném poloostrově.

„České tajné služby se jednoho z našich kolegů dotazovaly, co dělá na Krymu a jaké jsou jeho obchodní zájmy. Když vás oslovují tajné služby, můžete to považovat za nátlak nebo zájem. V každém případě pachuť zůstává,“ citovala krymského politika agentura TASS.

Většina podnikatelů se ale podle Kulika za pět let od anexe novým podmínkám přizpůsobila. Na Krymu dnes podle něj působí podnikatelé z Itálie, Německa, ze zemí východní Evropy i ze Spojených států. „Ne všichni by chtěli rozhlašovat svá jména,“ podotkl.

Západní státy bezprostředně po okupaci ukrajinského Krymu v březnu 2014 vyhlásily proti Rusku sankce, které postupně upravovaly a rozšiřovaly. Série sankcí, které Evropská unie vyhlásila v červenci a v září 2014, zakazuje účast členských států na investičních a infrastrukturních projektech na anektovaném poloostrově a obsahuje seznam zboží vyráběného na Krymu, s nímž evropské firmy nesmějí obchodovat. Na černé listině EU se navíc nachází 150 osob a 37 firem z Ruska.

Na základě přijatých sankcí není možné do EU dovážet žádné výrobky pocházející z Krymu. Evropští občané i firmy mají zakázáno nakupovat nemovitosti na poloostrově, financovat krymské společnosti nebo jim poskytovat jakoukoli jinou pomoc.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…