Ruský server varuje: Sýrie může začít velkou světovou pohromu

27.11.2015 10:55

Slova o „křehkém míru“ se už nezdají metaforou. Válečné konflikty mezi státy – a to i mezi těmi, jejichž vůdci nedávno podepisovali dohody o spolupráci – se rozhořívají tak náhle, že nelze uhodnout, co bude zítra. Válka v Sýrii se tak může stát bodem, za kterým už může začít velká světová pohroma. Tedy pokud se politici a vojáci nedokážou včas zastavit, varoval ruský internetový list Gazeta.ru v souvislosti se sestřelením ruského bombardéru tureckou stíhačkou.

Ruský server varuje: Sýrie může začít velkou světovou pohromu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasahující voják, ilustrační foto

V reakci Rusko poslalo do Sýrie protiletadlový raketový systém S-400. Raketový křižník Moskva zaujal pozice u pobřeží. Turecko zase poslalo k syrské hranici dalších 20 tanků.

Válka může začít i tam, kde se zdálo, že vůbec nehrozí

Ještě včera byli Turci skoro spojenci, každopádně nebyli nepřáteli. Ale dnes, soudě podle ruské televize, jsou zrádci a podporovatelé teroristů. Rusko na tureckých obrazovkách vypadá jako agresor, bombardující v Sýrii mírumilovné Turkmeny. Na turecké velvyslanectví v Moskvě letěly kameny a vajíčka, v Istanbulu se protestovalo před ruským konzulátem a tolik se skandovalo „Rusko je vrah, táhni ze Sýrie!“, že jej musela chránit speciální jednotka.

Právě tak, po krůčcích, začíná válečná mela, a to i tam, kde se zdálo, že vůbec nehrozí. A když konfliktů přibývá (válka na Ukrajině zdaleka neskončila), vzrůstá pravděpodobnost nepředvídatelné řetězové reakce, která může spustit velkou válku.

Šokující prohlášení hlavního muftího v Rusku

Kdo může zaručit, že se ruské rakety nedostanou do rukou syrských teroristů, jako se rakety Buk dostaly do rukou těch, kdo sestřelil civilní letoun nad Donbasem? Nemluvě o tom, že boje na více frontách řádově zvyšují možnost, že se politici a vojáci rozhodnou chybně.

Po posledních teroristických útocích mnohá západní média, citující papeže, psala, že třetí světová válka už zčásti začala. Papež před rokem, během mše za padlé v první světové válce a v jasné narážce na rusko-ukrajinský konflikt uvedl, že válka dokáže zničit i pouto mezi bratry a že důvodem k nové válce je chamtivost a touha po moci.

O to více šokuje nedávné prohlášení hlavního muftího v Rusku Talgata Tadžuddina, že navrhl Vladimiru Putinovi „postupovat se Sýrií a Izraelem stejně jako s Krymem, ale Vladimir Vladimirovič odmítl“.

„Prezident to považoval za žert,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Lidé se bojí války, ale podvědomě ji skoro čekají

Co kdyby to za žert nepovažoval? Vždyť boje na Donbasu by před třemi lety připadaly lidem jako pouhé fantazírování. Chápou teď lidé, zvláště ti schopní ovlivnit široké masy, odpovědnost za svá slova a činy?

Zdá se, že případ sestřeleného bombardéru pobouřil Rusy víc než katastrofa civilního letadla, které teroristé vyhodili i s 224 lidmi nad Egyptem do povětří. Lidé se bojí války, ale podvědomě ji skoro čekají (asi lepší strašný konec, než hrůza bez konce).

Po prvním přímém střetu ruských sil se silami jedné ze zemí NATO začali Rusové na sociálních sítích jeden přes druhého vzpomínat na školní lekce civilní obrany. Jak si vyrobit masku z gázy, jak si zařídit kryt na chatě a jak se zásobit pro každý případ. Ani se nedá vyznat, zda je v tom více strachu z války, anebo vytahování se.

Předseda ústavního soudu chce omezit svobody

Ozvěna války zní i v prohlášeních státních představitelů. Bývalý hlavní hygienik, nyní premiérův poradce Gennadij Oniščenko tvrdí, že „každé koupené turecké rajče přispěje na raketu, která poletí na naše chlapce“. Předseda ústavního soudu Valerij Zorkin na zvěst o sestřeleném letadle vyzval v zájmu bezpečnosti omezit jiné svobody a zpřísnit ruský právní systém „s válečnou přísností“.

Ale přejí si Rusové válku, anebo genetická paměť (v prvních dvou světových válkách jejich země ztratila více než jiné státy) nedovolí nechat se vtáhnout do nové světové katastrofy?

Nobel si myslel, že dynamit odradí národy od válčení. My si myslíme, že nás před třetí světovou ochrání jaderný arzenál

Jestli se politici a diplomaté nedokážou dnes dohodnout, historici v budoucnu povedou spory, který den považovat za začátek třetí světové války: začátek amerického bombardování Sýrie, teroristické útoky v Paříži, anebo úterní sestřel ruského bombardéru? Také sečtou ztráty, budou hádat, zda válku šlo odvrátit, a hádat se, kdo ji zavinil.

Výraz druhá světová válka se poprvé objevil v červnu 1939 v časopise Time. Psali, že nejspíše brzy začne. Bohužel, měli pravdu.

Když si 25. listopadu 1867 nechal Alfred Nobel patentovat dynamit, věřil, že strašlivá zbraň odradí národy od válčení. Brzy se přesvědčil o krutém omylu. I my jsme si ještě nedávno mysleli, že nás před třetí světovou spolehlivě chrání jaderný arsenál, schopný vyhladit celé lidstvo. Také omyl?

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…