Ruský student o demokracii: Jsme východní lidé, na nás to funguje prostě jinak

03.10.2014 11:19

V Rusku je mnohem tvrdší život a lidé jsou ostražitější. Na vysokých školách vládne korupce a tamější média jsou strašně agresivní. Tak popisují ruští studenti studující na českých vysokých školách poměry ve své vlasti.

Ruský student o demokracii: Jsme východní lidé, na nás to funguje prostě jinak
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Studenti naslouchají slovům prezidenta

Studentka Anna K. uvádí, že v Rusku jsou pouze dvě univerzity, kde se dá získat vynikající vzdělání – v Moskvě a Petrohradu. Logicky na ně tedy chtějí všichni, konkurence je ohromná. Na rozdíl od Česka ale prý není soutěž o místo na univerzitě fér.

„Na školách v Rusku často studují ne příliš chytré děti z bohatých rodin, které si absolvování školy a nutné zkoušky zaplatí,“ dodává k tomu další dotázaná studentka Irina. Ivan na toto téma uvádí, že v Rusku není vůbec běžné, aby studenti měli na profesory e-mailovou adresu nebo jakýkoliv kontakt. Když potřebují zastihnout vyučujícího, chodí k němu tak dlouho, dokud ho nezastihnou. 

Co ruského studenta příjemně na Češích překvapilo, je to, že se snaží být zdvořilí. V Rusku to prý totiž není zvykem. „Když v Rusku nakupujete, nemusíte říct ani slovo – přijdete, vyndáte nákup, zaplatíte a odcházíte. Když přijedu do Krasnodaru a někoho pozdravím, kouká na mě dost zvláštně. Důvody? Přijde mi, že v Rusku je mnohem tvrdší život a lidé jsou mnohem více ostražití,“ míní Ivan.

Nejsem imperialista ani demokrat

O dnešní situaci v Rusku a Ukrajině se studentky moc bavit nechtěly. S rodinami prý o takových věcech nediskutují a názor nemají. Pouze uvedly, že obyčejní lidé za nic nemohou. Jediný dotazovaný zástupce mužského pohlaví Ivan byl sdílnější. „Ta situace mě hodně trápí. Dřív jsem byl tedy také imperialista. Chtěl jsem, aby bylo Rusko silný a obrovský stát. Pak jsem se přestěhoval do Evropy a teď vidím dost věcí jinak. Ale na druhou stranu neříkám, že mám rád demokracii. Jsme východní lidé a na nás to funguje prostě jinak,“ popisoval v rozhovoru pro víkendovou přílohu Hospodářských novin.

Pustil se i do kritiky ruských médií. „Lidé jsou tam strašně agresivní. Radši čtu zahraniční nebo české noviny. Moji rodiče v Rusku nemají stejné informace jako já v Česku. Přijde mi, že jim tam vtloukají do hlavy úplně něco jiného. Víš, co udělám jako první, když přijedu do Ruska? Jdu okamžitě vypnout televizi!“ rozhorlil se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…