Ruský ústavní soud zamítl stížnost členky Pussy Riot

01.12.2014 19:26

Ruský ústavní soud zamítl stížnost členky punkové skupiny Pussy Riot Marije Aljochinové na paragraf ruského trestního zákona o chuligánství. Rozhodnutí soudu bylo dnes zveřejněno na jeho webových stránkách. Na základě napadeného paragrafu byla Aljochinová spolu s dvěma dalšími členkami skupiny předloni odsouzena k dvěma letům vězení za takzvanou punkovou modlitbu v moskevském pravoslavném kostele.

Ruský ústavní soud zamítl stížnost členky Pussy Riot
Foto: nme.com
Popisek: Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot

Aljochinová se ve své stížnosti opírala o přesvědčení, že paragraf o chuligánství je v rozporu se svobodou slova, kterou zaručuje ruská ústava. Vadí jí také, že porušení náboženských pravidel lze podle trestního zákoníku hodnotit jako narušení veřejného pořádku. „O zločinné povaze skutků nelze soudit jen na základě většinového názoru ve společnosti," citovala dnes ze stížnosti Aljochinové agentura TASS.

Ústavní soud ale argumenty stěžovatelky nepřijal. Podle soudců trestní zákoník dává občanům dostatečně jasně najevo, které skutky jsou protiprávní a z jakého důvodu. Aljochinová podle soudců nemůže z přesvědčení o sporném výkladu zákoníku vyvozovat porušení svých práv. Osobní svobody občanů mohou být spojeny s jistými limity vymezenými zákonem a nezbytnými v demokratické společnosti, uvedl ústavní soud.

Za divoké vystoupení v moskevském chrámu Krista Spasitele, namířené proti prezidentu Vladimiru Putinovi, byly spolu s Aljochinovou odsouzeny ještě další dvě členky skupiny, Naděžda Tolokonnikovová a Jekatěrina Samucevičová. Poslední jmenovaná byla později podmínečně propuštěna, Aljochinová a Tolokonnikovová byly koncem loňského roku amnestovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…