Rusnok zřejmě nechá protikorupční opatření až na nové vládě

12.11.2013 16:04

Vláda v demisi plánuje prodloužit termíny u některých bodů protikorupční strategie. Úkoly však chce již nechat novému kabinetu, který by měl vzniknout na základě výsledku říjnových voleb. Vyplývá to z aktualizace protikorupční strategie, kterou by měla ve středu projednat vláda Jiřího Rusnoka a kterou má ČTK k dispozici.

Rusnok zřejmě nechá protikorupční opatření až na nové vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Mnohé návrhy, které vzešly z protikorupční strategie, byly sice připraveny, kvůli rozpuštění sněmovny ale nebyly projednány. "Z obavy změny politického zadání a dalšího směřování vybraných problematik některé rezorty přestaly plnit i úkoly nelegislativní. U některých úkolů je skutečně vhodné vyčkat až na rozhodnutí nové vlády," zdůvodňuje se v materiálu prodloužení termínu pro splnění některých úkolů.

Boj s korupcí měla v minulé vládě na starosti bývalá vicepremiérka Karolína Peake

Delší čas dostane například Ministerstvo vnitra na předložení zákona o úřednících, který má odpolitizovat veřejnou správu a určit hranici mezi pozicemi obsazovanými politicky a apolitickými úřednickými místy. Až do poloviny příštího roku bude mít vnitro čas na přípravu novely zákona o svobodném přístupu k informacím, která má zabránit obstrukcím ze strany organizací, které mají informace poskytovat.

Lhůta pro předkládání novel zákona o veřejných zakázkách a koncesního zákona se posune na konec roku 2014. Novely by měly zajistit rozkrývání konečných vlastníků firem, které se ucházejí o veřejnou zakázku či koncesi. Původně se počítalo s termínem do konce letošního roku. Odložení termínů se dotkne rovněž vypracování analýzy možností, jak podporovat a chránit oznamovatele trestné činnosti, takzvané whistleblowery, a také strategie a metodiky veřejného nakupování.

Boj s korupcí měla v minulé vládě na starosti bývalá vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Současný kabinet pozici neobsadil, proto úkoly přešly přímo pod premiéra Rusnoka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…