Rusové byli v neděli volit. Média zveřejnila „pikantní detail“ o Putinovi

11.09.2017 19:56

Rusové měli v neděli možnost vyrazit k volebním urnám a zvolit si své obecní zastupitele. Podle informací ČTK tuto možnost mnoho lidí nevyužilo, ale ti, kteří přece jen šli volit, odevzdávali hlasy i opozičním stranám, byť je vládní strana Jednotné Rusko i teď jasným vítězem voleb. Opozice i tak slaví.

Rusové byli v neděli volit. Média zveřejnila „pikantní detail“ o Putinovi
Foto: Personal website Vladimir Putin
Popisek: Vladimir Putin

Vládní strana Jednotné Rusko spojovaná s prezidentem Vladimirem Putinem vyhrála obecní volby. Alespoň z celostátního pohledu. Existují však obvody, kde Jednotné Rusko jednoznačně propadlo. Stalo se tak i v Moskvě. Ačkoli jde o nejbohatší ruské město a dalo by se předpokládat, že Moskvané budou volit Jednotné Rusko, když bohatnou i díky krokům vlády, realita vypadá jinak. Moskva má 125 obvodů a opozice vyhrála ve 14 z nich.

„Za pikantní detail voleb označují dnes ruská média skutečnost, že totální vítězství zaznamenala opozice například v Gagarinově obvodu, kde v neděli odevzdal svůj hlas prezident Vladimir Putin. Jeho strana Jednotné Rusko tam propadla a nezískala jediný mandát. Vítězství rovněž ohlásila opozice v dalších významných moskevských obvodech, například v Tverském, Ostankinském nebo Lomonosovově,“ píše ČTK.

Celý článek naleznete zde.

Úspěch slavila především liberální strana Jabloko, kterou to povzbudilo k tomu, že se rozhodla postavit i kandidáta na primátora Moskvy na příští rok. Volební účast v Moskvě se pohybovala na úrovni 15 procent.

Navzdory relativnímu úspěchu opozice však nadále platí, že Jednotné Rusko je nejsilnější stranou v zemi, získala 16 ze 16 gubernátorů – správců oblastí, o kterých se hlasovalo.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…