Rusové do Sýrie přisouvají další zbraně. Jde z nich strach

08.12.2015 14:34

Novou základnu s letištěm pro bombardéry stavějí Rusové v Sýrii. S odkazem na syrské vojenské zdroje a agenturu AFP to uvádí server Aktuálně.cz.

Rusové do Sýrie přisouvají další zbraně. Jde z nich strach
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s IS

Rusové podle všeho v Sýrii mohutní, a to dva měsíce poté, co shodili první bomby. K syrským břehům jejich armáda poslala ponorku vyzbrojenou raketami s plochou dráhou letu Kalibr-PL. Stejnými zbraněmi bombardují ruské křižníky Sýrii z Kaspického moře. 

Zároveň tedy podle všeho také rozšiřují a modernizují leteckou základnu Šjarát v centrální syrské provincii Homs. Pro své bombardéry Su-24 a Su-34 tak budou mít k dispozici druhé letiště, tím prvním je Hmejmím u Laktákíje. 

A Rusům v Sýrii zřejmě nechybí ani dělostřelecká brigáda. Tu odhalil jeden z blogerů, když sledoval vysílání ruské televize, na němž prezident Vladimir Putin studuje vojenské mapy Sýrie. Mezi Damaškem a Homsem je podle něj dislokována 120. dělostřelecká brigáda, to však popírá mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj žádné pozemní jednotky Rusko v Sýrii nemá.

Původní text ZDE.

Důležitou zbraní v celém konfliktu tak zřejmě bude především ruský raketomet TOS-1A Buratino, který používá termobarické hlavice a je namontovaný na podvozku tanku. A nechybějí ani zprávy o přesunu desítek ruských tanků T-90.

O důvodech zásahu Ruska v Sýrii se množí spekulace – Rusové tvrdí, že jde o důležitý boj proti Islámskému státu, Francie a USA se domnívají, že hlavním ruským cílem je udržet u moci syrského prezidenta Bašára Asada. Podle šéfa norské rady pro běžence Jana Egelanda navíc Rusové poté, co jim Turci sestřelili letoun, zesílili své útoky na civilní objekty, což rovněž Rusko odmítá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …