Rusové jsou trpěliví. Klidně si počkají pět deset let, ale o českou kotlinu mají zájem, varoval Spurný v ČT

03.12.2018 21:52

Redaktor týdeníku Respekt Jaroslav Spurný, který se věnuje bezpečnostním tématům, v Devadesátce na České televizi promluvil k nové výroční zprávě BIS. Ta ukazuje, že aktivita ruských a čínských špionů v Česku roste. Špioni na našem území prý působí pod diplomatickým krytím, anebo se sem také dostávají v rámci politických delegací. „Českou republiku moc dobře Rusko zná, jsme naprosto jednoznačně v centru jeho zájmu,“ říká Spurný.

Rusové jsou trpěliví. Klidně si počkají pět deset let, ale o českou kotlinu mají zájem, varoval Spurný v ČT
Foto: Michal Rusek
Popisek: Koláž

Výroční zpráva BIS je podle Spurného spíše analytičtější a neříká konkrétní informace, tedy co se konkrétně stalo, jaké konkrétní informace Rusové mají, co získali, ani s kým se bavili. „Popisuje ale naprosto přesně, jak ty tajné služby informace získávají,“ všímá si Spurný a dodává, že v médiích se už dlouho mluví o hybridní válce, což nakonec Rusové sami popisovali. „Tím, že tu zprávu ale oficiálně vydala BIS, která si nemůže vymýšlet a podkládá zprávy fakty, získala na závažnosti,“ míní redaktor.

Pokračoval s tím, že zpráva BIS obsahuje celé tři roky od anexe Krymu. „To se přístup Ruska ke světu i k Česku velmi změnil. Je daleko agresivnější, BIS obsáhla tak celé tyto tři roky, byť se faktograficky týká roku 2017,“ míní Spurný.

Připomněl, že zpráva BIS poukazuje také na to, že fake news a dezinformace jsou většinou prací českých občanů. „Například lidí, kteří nesouhlasí s naším členstvím v NATO nebo v EU. Rusko právě tyhle věci umí využívat,“ dodal Spurný s tím, že nejde jen o fake news, ale i o věci týkající se vzdělání, infrastruktury nebo energetiky.

Dále upřesnil, co vlastně zpráva BIS říká. V každém případě to prý není pouze jen nějaký pohled. Žádná tajná služba si prý ani nemůže dovolit svůj vlastní pohled na politické vyjádření jakéhokoli vrcholného politického činitele, to jí nenáleží.

„BIS skutečně může pouze vycházet z faktů, důkazů a indicií. V případě politiků například jedině tak, že informuje, že se poslanec, prezident, členové vlády nebo premiér chovají nějakým způsobem a existují pro to důkazy, že vyvolávají podezření, že nějakým způsobem nahrávají cizí mocnosti,“ dal za příklad Spurný.

Následně upozornil, že Rusové jsou trpěliví. „Oni to mají vše pod kontrolou, dobře vědí, co dělají. Klidně si počkají pět deset let, ale o českou kotlinu mají zájem. Rusko totiž Českou republiku moc dobře zná. Zná ji z roku 1945, z okupace mezi roky 1968 a 1990, kdy tu byli ruští vojáci,“ uzavřel Spurný s tím, že tu mají také největší ambasádu ze všech postsovětských zemí. „Znamená to, že jsme v centru zájmů Ruska naprosto jednoznačně. To BIS neopakuje, ale spíše stále zdůrazňuje,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…