Rusové mění taktiku, chtějí to co nejvíce rozstřílet, hlásí zpravodajové z Ukrajiny

20.03.2022 12:52

Ruský vpád na Ukrajinu pokračuje již čtvrtý týden. Podle britské BBC přešla Ruská federace k nové taktice. Snaží se Ukrajinu přimět k podvolení vybombardováním svobodného státu. Tvrdému útoku čelí město Černihiv severně od Kyjeva, Charkov na severovýchodě země a pod náporem ruských granátů nadále trpí také desítky tisíc žen a dětí v Mariupolu. Z města Sumy Ukrajinci zachránili 71 sirotků, kterým padaly na hlavy ruské bomby.

Rusové mění taktiku, chtějí to co nejvíce rozstřílet, hlásí zpravodajové z Ukrajiny
Foto: Repro Twitter
Popisek: Charkov - 24.2.2022

Ukrajinci již 25 dní statečně vzdorují ruské agresi. Ve snaze podrobit si Ukrajinu již podle ukrajinských zdrojů zemřelo přes 14 tisíc ruských vojáků, včetně celé řady vysokých důstojníků. BBC poznamenává, že armáda ruských okupantů mění taktiku a namísto tvrdých úderů na konkrétní cíle plošně devastuje ukrajinská města a snaží se tamní obyvatele přimět k poslušnosti shazováním bomb a dělostřeleckými granáty.

„Zdá se, že Rusové přesouvají pozornost od snahy o pozemní invazi provedenou tanky, bojovými vozidly a pěchotou k ostřelování a zaměřování měst ze vzduchu. Viděli jsme to v Mariupolu, viděli jsme to v Charkově a do jisté míry jsme to viděli i v Kyjevě,“ uvedl zpravodaj BBC ve Lvově.

Útokům čelí také Čerkasy, Mykolajiv, Poltava, Záporoží a další ukrajinská města a regiony.

OSN hlásí, že z Ukrajiny prozatím odešlo na 3,3 miliony lidí, z toho asi 2 miliony běženců zamířily do Polska.

Zpravodaj BBC V Kyjevě James Waterhouse oznámil, že ruské vojenské síly útočí do příliš mnoha směrů a zdá se, že nemají dost sil udržet v chodu takto rozsáhlý útok. A i kdyby dobyli města jako Mariupol, odpor Ukrajinců bude podle zpravodaje dál natolik výrazný, že si ruské síly nebudou moct dovolit postupovat dál. Proto se uchýlili k zabíjení lidí ze vzduchu.

Městská rada v Mariupolu uvedla, že ruské síly v sobotu bombardovaly školu, kde se ukrývalo 400 lidí. V aktualizaci na Telegramu se uvádí, že budova byla zničena a lidé jsou zavaleni troskami. Ve škole byly ženy, děti a senioři, uvedli úředníci. Zatím nejsou žádné informace o obětech. BBC však upozorňuje, že informace nebylo možné ověřit.

Oleksandr Bezimov, který s rodinou unikl z Mariupolu do Lvova, řekl, že v Mariupolu se střelba a dopadání bomb z nebe ozývají celý den i noc. „Ve městě už není jediné opravdu bezpečné místo,“ sdělil agentuře Reuters.

Gubernátor Sumské oblasti na severu Ukrajiny Dmytro Živickyj oznámil, že se konečně podařilo evakuovat 71 dětí ze sirotčince u města Sumy, na které Rusové nemilosrdně útočí již řadu dní.

„Už skoro 2 týdny schováváme tato miminka v bunkrech,“ napsal gubernátor na facebooku a uveřejnil jejich fotografie. „Při první možné příležitosti jsme přikročili k jejich evakuaci humanitárním koridorem a ukryli je na bezpečnějším místě. Jsou o děti, které nemají rodiče, z různých důvodů, a většina z nich potřebuje neustálou pomoc lékařů,“ uvedl Živickyj.

Sirotci z města Sumy

Britský premiér Boris Johnson vyzval Čínu, aby ruskou invazi na Ukrajinu odsoudila. „Jak čas plyne a jak se počet ruských zvěrstev hromadí, myslím, že je pro lidi stále obtížnější a politicky trapné, ať už aktivně nebo pasivně schvalovat Putinovu invazi,“ řekl Johnson pro Sunday Times.

Papež František nečekaně navštívil dětské ukrajinské válečné uprchlíky, kteří se léčí ve vatikánské dětské nemocnici v Římě. Od začátku války se v dětské nemocnici Bambino Gesù léčilo asi 50 dětí. V současnosti je tam 19 pacientů. Někteří uprchli z Ukrajiny v prvních dnech války a měli neurologické obtíže nebo se léčí s rakovinou, další se léčí ze zranění způsobených výbuchy munice, uvedl Vatikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …