Rusové používají i nářadí z 1. světové. Bachmut jen tak nedobydou

05.03.2023 18:10

Boje na Ukrajině stále pokračují. Americká zpravodajská stanice CNN uvedla, že některé ruské jednotky byly svými veliteli donuceny útočit na ukrajinské opěrné body jen s pomocí jednoduchých palných zbraní a lopatek MPL-50, které se používaly už za první a druhé světové válka. Rusové jsou krok z krokem stále blíž obklíčení celého Bchmutu, ale ještě stále není dokonáno, A podle Institutu pro studium války ani dokonáno hned tak nebude. A server Kyiv Post uveřejnil další špatnou zprávu pro Rusko.

Rusové používají i nářadí z 1. světové. Bachmut jen tak nedobydou
Foto: archív autora
Popisek: vojenský dron

Válka na Ukrajině trvá už 375 dní a jen o město Bachmut ležící na východě Ukrajiny se bojuje už asi půl roku, ale ruské invazní jednotky stále nejsou schopny město neprodyšně obklíčit, Tvrdí to alespoň americký Institut pro studium války.

„Zdá se, že ruské síly si zajistily dostatečnou poziční výhodu k provedení potřebného manévru proti některým částem Bachmutu, ale ještě nedonutily ukrajinské síly ke stažení a pravděpodobně nebudou brzy schopny město obklíčit,“ uvedl ISW s tím, že Rusové se snaží Ukrajince vytlačit z připravených pozic, ne je obklíčit a zničit. A pokud by se Rusové přiblížili momentu obklíčení ukrajinských jednotek u Bachmutu, tak ukrajinské velení už dalo najevo, že by se pokusilo tyto vojáky raději urychleně stáhnout.

Ruské jednotky podle ISW utrpěly při útocích na Bachmut velké ztráty.

ISW informuje

ISW informuje

ISW informuje

Americká zpravodajská stanice CNN s odvoláním na britské ministerstvo obrany upozornila, že některé ruské jednotky byly donuceny útočit na ukrajinské opěrné body vybaveny jen jednoduchými střelnými zbraněmi a klasickými polními lopatkami MPL"-50, které se používaly ještě za první a za druhé světové války.

„Pokračující používání těchto lopat jako zbraně podtrhuje brutální a technicky nenáročné boje, které se staly charakteristickými pro velkou část války," uvedlo ministerstvo a dodalo, že důkazy ukazují na nárůst bojů zblízka.

V prosinci ruští občané hromadně financovali vybavení vojáků nasazených na Ukrajině ponožkami, zimním oblečením, spacími pytli a neprůstřelnými vestami. Stalo se tak poté, co si vojáci stěžovali, že jim chybí základní vybavení,“ doplnila k tématu CNN.

A server Kyiv Post přinesl ještěš jednu pro Rusdko ne zcela dobrou zprávu. Ukrajina se prý rozhodla v rámci zatím posledníhoi balíku americkjé pomoci pořídit za tyto prostředky ty nejmodernější drony. Jde o balíček pomoci ve výši 2 miliardy dolarů, který byl ministerstvem zahraničí USA oznámen v den prvního výročí ruské agrese, tedy 24. února.

Záměr dále rozšiřovat a rozvíjet ukrajinské využívání bezpilotních letounů naznačil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov ve svém příspěvku na Facebooku ze začátku roku. "V roce 2023 zvýšíme nákupy UAV pro ukrajinské ozbrojené síly. To je teprve začátek. Nejedná se pouze o potřeby leteckého průzkumu."

Jeden z typů dronů, který si má Ukrajina v dohledné době pořídit, nese podobný typ nálože jako proslavené Javerliny. Dron má dolet 40 kilometrů a když zaměří cíl, spadne na něj, čímž je sám zničen. Má jít o ideální zbraň proti ruským tankům.

Server Kyiv Post v obecné rovině poznamenal, že se drony ukázaly jako důležité pro moderní vedení války. Ukrajinci  od prvních dnů války využívali turecké drony Bayraktar, se kterým od prvních dnů kazily ruské plány na okupaci celé Ukrajiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…