Rusové se probrali, jásal Petr Kolář nad nedělními protesty. V Moskvě vládne kleptokracie, zastřelený Němcov měl dokumenty i o Putinovu majetku, dodal

27.03.2017 23:00

Rusové mají plné zuby zkorumpované vlády v Moskvě. Ukázaly to demonstrace v desítkách měst napříč celou Ruskou federací. Demonstrovalo se od Moskvy na západě přes Jekatěrinburg na Uralu až po Vladivostok na Dálném východě. Kreml označil protesty za provokaci a celou řadu demonstrantů zadržel. O čem protesty v Rusku svědčí? Nad touto otázkou se v pondělních Událostech, komentářích střetli komunistický poslanec Pavel Kováčik a někdejší diplomat v Rusku a USA Petr Kolář.

Rusové se probrali, jásal Petr Kolář nad nedělními protesty. V Moskvě vládne kleptokracie, zastřelený Němcov měl dokumenty i o Putinovu majetku, dodal
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

Premiér a někdejší prezident Ruské federace Dmitrij Medveděv se stal pro mnoho Rusů symbolem zkorumpované vlády. V desítkách měst se proti moskevské vládě demonstrovalo. Přes tisíc demonstrantů bylo zadrženo. Mezi lidmi, kteří se ocitli za mřížemi, byl i lídr ruské opozice Alexej Navalnyj. Ten si za organizaci demonstrace v Moskvě pobude dva týdny v chládku. USA a EU sice ruskou vládu vyzvaly, aby demonstranty propustila, ale Rusko na výzvy nereaguje. Demonstrace jsou podle Kremlu provokací, a to dokonce placenou provokací.

„Probrali se,“ poznamenal na adresu Rusů Kolář. Připomněl také, že „kleptokracie a korupce elit není pro Rusy ničím novým. Možná pomohlo také hezké počasí. Ale když vezmeme počet obyvatel Ruské federace, tak ty protesty jsou pořád ještě marginální,“ podotkl Kolář.

„(Boris) Němcov, který byl popraven kousek od Kremlu, na to poukazoval a vydával brožurky o tom, jak Putin krade. Ale ani sám Němcov se nevyhnul podezřením z korupce v časech Jelcinovy vlády,“ pokračoval v popisu situace Kolář, když připomněl vraždu opozičního politika Němcova nedaleko od Kremlu. Střelci byli dopadeni.

Kováčik připomněl, že korupce je důležité téma v celé řadě zemí. U nás se na tématu korupce vyhrávají volby. I v Česku ostatně najdeme politiky, kteří tvrdí, „že všeci kradnú“, ale to ještě neznamená, že v Česku opravdu všichni kradou, podotkl k tématu Kováčik. Dodal také jedno „ale“...

„Prezident Putin vítězí drtivě, zatím vítězil drtivě a pravděpodobně vítězit i bude. Ta strana Jednotné Rusko zahrnuje více členů, než bylo těch demonstrantů v ulicích,“ konstatoval Kováčik.  

Rýpl si také do Transparency International (TIC), která pravidelně zveřejňuje žebříček vnímání korupce. Zatímco Česko se pohybuje někde mezi 50. až 60. místem, Rusko se ve stejném žebříčku pohybuje kolem 130. místa. „Zpochybňuji zdroje, ze kterých jsou placeni, zpochybňuji jejich údaje,“ poznamenal Kováčik.

Podle Koláře tkví základní slabina Ruska už v tom, z čeho bohatne. „Rusko nevyrábí téměř nic a to, co činí to ruské bohatství, pochází z exportu fosilních paliv,“ připomněl Kolář. Kováčik to vidí jinak. I díky západním sankcím vůči Rusku se tamní zemědělský trh dokázal postavit na vlastní nohy a čeští podnikatelé v zemědělství už se na tento trh nevrátí, což je podle Kováčika velká škoda.

Kolář kontroval, že smysl sankcí proti Rusku tkví především ve sjednocení Západu, který odmítl ruskou okupaci Krymu, a dokázal se sjednotit právě na sankcích.

Těžko se bojuje proti někomu, kdo přinesl řád  

Hosté se posléze vrátili k situaci v Ruské federaci. Kováčik připomněl, že Putin vrátil do Ruska řád.

„Je těžké bojovat proti tomu, kdo z chaosu utvořil řád. Ti lidé tam mají ještě v příliš čerstvé paměti, jaký nepořádek, a to mluvím ještě velmi jemně, tam byl za Jelcina,“ konstatoval Kováčik.

„A teď ještě jedna drobná poznámka,“ pokračoval komunista. „Všechno špatné se dnes přisuzuje Rusku, ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno. Ale Rusko je partner, Rusko není nepřítel. Je to velmoc, se kterou se musí počítat, a pokud s tím nepočítáme, tak se o to přihlásí samo,“ dodal poslanec.

Podle Koláře má již zmíněný Alexej Navalnyj šanci zabodovat, byť to není šance nijak veliká.

„Má, pokud nebude zastřelen, zabit, popálen kyselinou. Ty možnosti jsou v Rusku všelijaké,“ upozornil Kolář. Posteskl si však nad tím, že skutečná ruská opozice, tedy ta mimoparlamentní, je značně roztříštěná. „Je tam stále mnoho náčelníků a příliš málo indiánů,“ je přesvědčen Kolář.

„Putin nabídl lidem chléb a hry. Zavedl v Rusku ten pořádek a vypadalo to, že Rusové budou spokojení. On z občanů udělal spotřebitele a věřil, že s nimi má nepsanou dohodu – já vás nasytím a vy budete v klidu. Jenže se stalo něco, co se odehrálo v roce 2011 nebo 2012, kdy se lidé začali projevovat občansky, začali projevovat, že by chtěli mít kontrolu nad věcmi veřejnými,“ vyložil svůj pohled na dění v Ruské federaci bývalý diplomat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…