Rusové se stáhli z Chersonu. Panují obavy, co bude dál. Je zde několik variant

10.11.2022 16:44 | Kauza

Podle posledního vývoje války na Ukrajině se zdá, že ruští vojáci opravdu opustili strategické město Cherson. Kreml o stažení vojsk za Dněpr informoval začátkem týdne ve státní televizi, ukrajinská strana byla proto k těmto zprávám nedůvěřivá. Za poslední den ale podle velitele ukrajinské armády Valerije Zalužného jednotky postoupily o 7 km a osvobodily 12 obcí směrem k Chersonu. Ukrajinci se obávají, že ruské síly město zaminovaly a chtějí z něj pomocí dělostřelecké palby vytvořit „město smrti“.

Rusové se stáhli z Chersonu. Panují obavy, co bude dál. Je zde několik variant
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

Moskva tento týden nařídila svým jednotkám, aby se stáhly z celé oblasti na západním břehu řeky Dněpr. Nařízení se týká i města Cherson, které bylo jediným regionálním hlavním městem, které Rusko za devět měsíců války dobylo.

Velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj podle agentury Reuters uvedl, že Kyjev zatím nemůže potvrdit, zda se Rusko skutečně stahuje, ale že ukrajinské jednotky za posledních 24 hodin postoupily o 7 km a znovu dobyly 12 obcí.

Podle vysoce postaveného poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského chce Rusko z Chersonu nejspíše udělat „město smrti“. Ruská armáda prý zaminovává vše od bytů až po kanalizaci a plánuje ostřelovat Cherson z druhé strany řeky Dněpr.

Podle analytika Tima Listera ze CNN je stažení ruských vojáků z Chersonu a okolí ponižující a po vývoji války v posledním měsíci nepřekvapivé. „Plán znamená vzdát se tisíců kilometrů, které Rusko okupuje od prvních dnů invaze a které byly teprve před pěti týdny formálně prohlášeny za jeho území,“ komentuje Lister.

Při oznamování stažení ruských vojsk ministr obrany Sergej Šojgu a generál Sergej Surovikin hodnotili ústup jako strategické rozhodnutí, které zachrání životy moha civilistů i vojáků.

„Chápu, že je to velmi těžké rozhodnutí, ale zároveň zachováme to nejdůležitější – životy našich vojáků a celkovou bojeschopnost vojsk, které je zbytečné držet na pravém břehu Dněpru v obklíčeném prostoru,“ řekl Surovikin.

Ruští komentátoři a představitelé se pečlivě vyhýbají slovu ústup a stažení vojáků vykládají jako chytré přeskupení na východní straně Dněpru, v obranných pozicích, které budou nad ukrajinské síly.

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí
Zatím není podle Listera jasné, jak budou Ukrajinci reagovat. „Jejich jednotky na jižní frontové linii jsou vyčerpané a země před nimi bude pravděpodobně silně zaminovaná. Pronásledování ruských jednotek by prolilo více krve, stejně jako případné boje v hustě obydlených oblastech Chersonu,“ říká analytik, že Ukrajina bude postupovat velmi opatrně bez zbytečného rizika, jak uvedl prezident Zelenskyj.

Stažení vojáků překvapivě nezkritizoval ani čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, který jinak jakékoliv ustupování vždy hlasitě napadá. „Surovikin zachránil tisíc vojáků a učinil těžkou, ale správnou volbu,“ prohlásil Kadyrov, že by se v Chersonu stejně nedalo bojovat bez zaručených zásobovacích tras.

Ne všichni však přijali stažení z Chersonu s klidem. Ruský komentátor Sergej Markov na svém kanálu v síti Telegram označil plánované odstoupení Chersonu za „největší geopolitickou porážku Ruska od rozpadu SSSR. Politické důsledky této obrovské porážky budou opravdu velké,“ uvedl s tím, že „hlavním důvodem této porážky je odmítání skutečné války a katastrofální zpoždění při přijímání nezbytných rozhodnutí“.

Rusko si i přes stažení za Dněpr udrží kontrolu nad 60 % Chersonské oblasti včetně pobřeží podél Azovského moře. „Dokud budou moskevská vojska kontrolovat a opevňovat východní břeh Dněpru, budou mít ukrajinské síly potíže s poškozením nebo narušením kanálu, který přivádí sladkou vodu na Krym,“ říká analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…